MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Politika

Prvi rebalans Proračuna PGŽ-lanjski višak amortizirao pad prihoda

0106-press
foto: PGŽ

Jučerašnji redovni susret s novinarima na kojem je dominirala tema prvog rebalansa Proračuna PGŽ za 2020. godinu župan Komadina započeo je izjavom kako usprkos preko 30 milijuna kuna manjem prilivu proračunskih prihoda zbog korona krize i pada gospodarskih aktivnosti Proračun županije ostaje isti.

Razloge treba tražiti u činjenici da je iz prošle godine prenesen višak proračunskih sredstava, a svakako su i pridonijele određene preraspodjele i uštede, čime je osigurano da nitko ne izgubi ništa od planiranog, a nekima je čak predviđeno i više. Svi započeti kapitalni projekti se nastavljaju, osigurana su nešto veća sredstva pomoći malom i srednjem gospodarstvu i zdravstvenim ustanovama, sredstva predviđena za socijalu, kulturne i sportske programe, udruge građana ostaju ista, rekao je župan. Dodao je kako je zbog reduciranja programa EPK 2020 umjesto za tu namjenu planiranih 4 milijuna kuna uplaćeno dva milijuna kuna, a uplatit će se još oko 600.000 kuna namjenski, za realizaciju programskih pravaca 27 susjedstava i Lungo Mare.

Nešto detaljnije o brojkama govorio je resorni pročelnik Krešimir Parat. Naglasio je da se ovim Izmjenama i dopunama, Proračun za 2020. godinu u ukupnom obujmu minimalno mijenja, odnosno povećava se za 3,3 mln kuna ili 0,25%. S viškom iz 2019.godine od 51,5 milijuna kuna amortiziran je pad prihoda i primitaka od 48,2 milijuna u ovoj godini. Dodao je također da je od izvornih županijskih prihoda najveći pad prihoda od poreza i to 39,1 mln kuna. „Županija je iz 2019. prenijela ukupno 30,3 mln kuna, od čega, nakon umanjenja za prijenos namjenskog viška po posebnim propisima i ugovorima, „čisti“ višak iznosi 17,4 mln kuna. Upravo iz navedenih sredstava, unatoč smanjenju prihoda i primitaka tekuće godine, Županija je osigurala nastavak kapitalnih projekata, obnove bolničkih paviljona Psihijatrijske bolnice Rab, projekt revitalizacije Lječilišnog Centra Veli Lošinj te projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ “Jelenje-Dražice” u Dražicama i izgradnje školske sportske dvorane“, rekao je Parat. Dodao je također da se nastojalo ovim Rebalansom održati, pa čak i povećati, sredstva za programe u sportu, kulturi i socijalnoj zaštiti. Tako su sredstva za razne programe u socijalnoj skrbi povećana za 0,5 mln kuna ili 16,7%, u kulturi za 143.000 ili 4,6% te sportu za 1,5 mln kn ili 15,8%. Preko 4 milijuna kuna ušteđeno je smanjenjem plaća zaposlenih i materijalnih troškova.

Marketing

O aktualnostima iz školstva izvijestila je resorna pročelnica Edita Stilin. Rekla je da je donijeta Odluka o početku i završetku školske 2020./2021. godine kojom nije predviđena mogućnost fleksibilnog uvođenja početka nastavne godine, kao što je bilo prethodnih godina. “Ove godine, kalendar rada je fiksni, a odlukom je predviđen čak pet termina odmora, što je presedan. Sljedeća nastavna godina započinje 7. rujna 2020. godine, a završava 18. lipnja 2021. godine, odnosno 25. svibnja 2021. (za učenike završnih razreda srednjih škola), istaknula je Stilin. Izvijestila je i da se 80 posto učenika razredne nastave vratilo u školske klupe, najviše preko 90 posto na otocima i u Gorskom kotaru, a najmanje 67 posto, u školama riječkog prstena. Također su i u dijelu srednjih škola  učenici ponovno u klupama, zbog održavanja praktične nastave, završnih ispita i priprema za državnu maturu koja počinje 8.lipnja. Navela je također da zbog nadoknade nastave iz vremena štrajka i u srednjim i osnovnim školama, nastavna godina završava različitih datuma, između 17. i 26. lipnja. Došlo je i do značajnih pomaka upisa u prve razrede osnovnih i srednjih škola, rekla je Stilin.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top