MarketingMariner keramika
Politika

Opatija: Prijedlog nove Odluke o socijalnoj skrbi

Screenshot 2022-11-11 150416

Danas, 11.11.2022.  u uredu gradonačelnika održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Fernando Kirigin i voditeljica društvenih djelatnosti Zlata Torbarina predstavili prijedlog nove Odluke o socijalnoj skrbi.

Grad Opatija predloženom bi Odlukom postao jedinica lokalne samouprave s najvišim cenzusima za ostvarivanje prava iz socijalnog programa u regiji.

Ovisno o broju članova domaćinstva cenzusi će se povećati u rasponu od 42% do 88%. Novi cenzusi iznosit će za jednog člana domaćinstva 3.767 kuna/500 EUR, za dva člana domaćinstva 5.651 kuna/750 EUR, za tri člana domaćinstva 6.781 kuna/900 EUR, za četiri člana domaćinstva 7.911 kuna/1.050 EUR te za pet i više članova domaćinstva s dodatnim prihodom do 1.130 kuna/150 EUR po članu.

Svjesni neizvjesnih i kriznih vremena u kojima živimo Odlukom o socijalnoj skrbi kontinuirano proširujemo i pravednije raspodjeljujemo gradske socijalne mjere. Analizom i praćenjem stanja provođenja socijalnog programa, a posebno prava i oblika pomoći propisanih važećom Odlukom ukazala se potreba za donošenjem nove Odluke o socijalnoj skrbi.

Cilj nam je da prava iz socijalnog programa postanu dostupna većem broju korisnika od dosadašnjeg i to na način da se postojeći cenzusi za ostvarivanje prava podignu te uvedu novi uvjeti za ostvarivanje istih, a sve u skladu s općim povećanjem životnih troškova, rekao je uvodno gradonačelnik Fernando Kirigin.

Predloženom Odlukom ni u jednom dijelu ne smanjuju se prava

Upravo suprotno, povećanjem cenzusa očekuje se povećani broj korisnika. Sva dosadašnja prava zadržavaju se, a uvodi se pravo na pomoć za blagdane osobama s invaliditetom, a koji su korisnici osobne invalidnine, istaknuo je gradonačelnik Kirigin te dodao da Grad Opatija omogućava čak dvadeset različitih prava namijenjenih svim kategorijama stanovništva od kojih neka prava nisu ni vezana na imovinski cenzus poput besplatnog vrtića za drugo dijete i sufinanciranja nabavke obrazovnog materijala za osnovce i srednjoškolce. Posebna prava za različite kategorije stanovništva odnose se na djecu, mlade, obitelj, djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, umirovljenike te na korisnike minimalne naknade.

Zlata Torbarina naglasila je da važeća Odluka o socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti postoji još od 2014. godine s brojnim izmjenama i dopunama i da je od veljače 2022. godine na snazi novi Zakon o Socijalnoj skrbi. Grad Opatija je u ovom dijelu uvijek osiguravao nadstandard, odnosno najugroženijim građanima uvijek smo osiguravali značajno više pomoći od onih koji osigurava država.

Još bolji standard za naše stanovništvo donosi i novi prijedlog Odluke rekla je Torbarina te je dodala da se predlaže povećanje naknade na 100% iznosa za korisnike zajamčene minimalne naknade koju daje država. U naravi to znači da korisnici minimalne naknade koliko dobiju od države toliko će dobiti i od Grada Opatije, dok Zakon propisuje sufinanciranje ove pomoći od strane jedinice lokalne samouprave u iznosu od samo 30%.

MarketingMariner keramika

Novinu predstavlja i uvođenje novog uvjeta, a to je udomiteljstvo. Ono će donijeti ostvarivanje određenih prava propisanih Odlukom poput besplatnog vrtića, besplatne marende u školi, besplatnog produženog boravka i prijevoza srednjoškolaca.

Pored navedenog novom Odlukom povećat će se:

– visina jednokratne pomoći građanima koje se odobravaju putem Socijalnog vijeća. Predlaže se povećanje za 50% (s 1.500 kn/200 EUR na 2.260 kn/300 EUR)

-pravo na besplatni javni prijevoz sada ostvaruju umirovljenici s mirovinom do 2.637 kuna/350 EUR (do sada su ostvarivali oni do 2.000 kuna/265 EUR)

-pravo na pomoć umirovljenicima s mirovinom do 1.883 kuna/250 EUR (do sada su ostvarivali oni s primanjima do 1.300 kuna/172 EUR), kod kojih se mijenja i visina mjesečne pomoći koja sada iznosi 753 kune/100 EUR (do sada je iznosila 300 kuna/40 EUR)

-pravo na pomoć umirovljenicima za Uskrs i Božić ostvarivat će umirovljenici s mirovinom (i prihodom) do 4.294 kune/570 EUR (do sada je granica bila 4.000 kuna/530 EUR)

Odluka se do 9. prosinca nalazi na javnom savjetovanju nakon čega će biti upućena na Gradsko vijeće.

55555
MarketingMariner

Zadnje novosti

To Top