MarketingMariner keramika
Opatija

Dora i Opatija

dora-lead-3_01.png.688x388_q85_crop_upscale

Premda u svojemu kratkom životu nije posjetila biser našeg mora, Opatija i slavna hrvatska skladateljica imaju neraskidivu poveznicu.

Maria Theodora Paulina Sophie von Lumbe, rođenjem grofica Pejačević, ili u Hrvatskoj poznatija po svojem pojednostavljenom imenu Dora Pejačević slavna je hrvatska skladateljica i violinistica rođena 10. rujna 1885.g.. Od ranog djetinjstva privatno se obrazuje u glazbenom smjeru tako da već svoje prvo djelo stvara u dobi od 12 godina, a od svoje četrnaeste počinje svirati violinu i glasovir kao i ozbiljnije stvarati. Glazbeno se školuje i usavršava kroz čitavu srednju Europu, od rodne Budimpešte i Našica, preko Zagreba, Praga i Dresdena, do Münchena gdje će živjeti sa suprugom Ottomarom von Lumbeom, austrijskim plemićem sve do prerane smrti 5. ožujka 1923.g., u dobi od svega 38 godina koja je nastupila kao posljedica teškog poroda. Dora je prema vlastitoj želji pokopana van obiteljskog mauzoleja, u zemlji, tik do obiteljske kripte.

Dora pripada stilu romantizma, u Richardu Wagneru vidjela je svoga glazbenog idola i uzora te je sebe smatrala wagnerijanskom. Skladala je mnogobrojna djela, uključujući vokalne, komorne, orkestralne i glasovirske skladbe. Među njima se posebno ističu četiri pjesme za ženski glas i orkestar (Verwandlung op. 37b, Liebeslied op. 39, Zwei Schmetterlingslieder op. 52), Tri pjesme op. 53 na tekstove F. Nietzschea, niz glasovirskih minijatura, Glasovirski kvintet u h-molu op. 40, Gudački kvartet u C-duru op. 58, Simfonija u fis-molu op. 41, Koncert u g-molu za glasovir i orkestar op. 33, Phantasie concertante u d-molu za glasovir i orkestar op. 48 te Sonata za glasovir u As-duru op. 57. Osim u Hrvatskoj, za života su njena djela izvođena od Londona i Stockholma, preko rodne Budimpešte i Beča do Münchena gdje je i živjela.

MarketingMariner keramika

dora
Naš najveći glazbeni festival, izbor hrvatske pjesme za pjesmu Europe Dorom je nazvala još jedna velikanka, ovoga puta televizijskog novinarstva, Ksenija Urličić te kroz tridesetogodišnju povijest festivala Opatija i Dora te Dora i Opatija postali su jedno, neraskidiva poveznica, poveznica krune hrvatske glazbe i turizma. Dora jednako Opatija.

55555
MarketingMALONOGOMETNA IGRAONICA

Zadnje novosti

To Top