MarketingMariner keramika
Turizam

Drugi Sajam karijera u turizmu u Opatiji 

2

Povezivanje učenika Ugostiteljske škole Opatija i učenika ostalih regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva

Od 1. do 3. ožujka 2023. u Grand hotelu Adriatic u Opatiji održan je 2. Sajam karijera u turizmu koji je organiziran u sklopu projekta „RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“.

Sajam se po drugi puta održava u sklopu projekta „RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“ te je za organizaciju zaslužna Ugostiteljska škola Opatija.

Cilj sajma bio je povezivanje učenika Ugostiteljske škole Opatija i učenika ostalih regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva s gospodarstvenicima te informiranje učenika o njihovim mogućim prvim poslovnim koracima nakon završetka srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.

Sajam je uključivao niz zanimljivih i korisnih strukovnih radionica za učenike i usavršavanje mentora te sastanke stručnih timova za razvoj novih programa za obrazovanje odraslih.2

Predavanja vrhunskih chefova i kuhanje u virtualnoj realnosti

Prvi dan sajma chef Robert Benzia učenike je upoznao s modernim trendovima u gastronomiji, dok je drugi predavač bio splitski chef Mario Mandarić, koji je na Tajlandu kuhao holivudskim zvijezdama, usavršavao se u restoranima s Michelinovim zvjezdicama te svojom zero waste filozofijom pomagao beskućnicima. Upravo je na tu temu podijelio brojne vrijedne savjete učenicima.

Veliki interes kod učenika izazvala je tema ‘Nove vještine kroz video igre’ gdje su uz predavača Aleksandra Gavrilovića učenici doživjeli iskustvo korištenja VR naočala i virtualnog kuhanja.3

Edukacije sommeliera i francuske slastice

Drugi dan sajma učenici su imali priliku poslušati zanimljivo predavanje Ivana Juga, prvog hrvatskog certificiranog sommeliera za sake, koji je uvjerljivo predstavio učenicima sake kao gastronomsko piće budućnosti. Nakon toga uslijedilo je predavanje Josipa Oriškovića koji je podijelio bogato iskustvo i vrijedne savjete o degustaciji vina. Drugi dan sajma obilježile su i prekrasno dizajnirane francuske slastice o kojima je učenike podučavala predavačica Melita Kukuljan.

MarketingMariner keramika

Svoja iskustva u karijeri kao i savjete za mlade nade, treći dan sajma s učenicima su podijelili poznati chefovi Stevo Karapandža i Miljenko Kosanović, a o miksologiji i koktelima pričao je Emil Luštica.

Izložbeni štandovi poslodavaca u turizmu bili su postavljeni tijekom sva tri dana sajma, gdje su se učenici upoznali s mogućnostima zapošljavanja i uvjetima stipendiranja te praktične nastave. Osim toga, na pojedinim štandovima mogli su se informirati i o nastavku svog obrazovanja.

Tijekom tri dana sajam je posjetilo 215 sudionika

Sudjelovali su razni izlagači iz domene obrazovanja, ugostiteljstva i turizma; Hoteli, Njivice d.o.o., Liburnia Riviera Hoteli d.d., Restoran Roko, Restoran “Bianco&nero” Opatija, Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa., Grand Hotel Adriatic, Hotel Miramar
Visoka poslovna škola PAR, Valamar Riviera d.d, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilište u Rijeci, Milenij hoteli d.o.o., Hotel Kvarner Palace d.o.o., Katarina line d.o.o, Mare&Mons d.o.o.

Cilj Projekta je uspostava programskih i kadrovskih uvjeta Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u sklopu Ugostiteljske škole Opatija kao centra izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u podsektoru ugostiteljstvo i turizam.
Projekt je financiran bespovratnim sredstvima u iznosu od 7.788.588,48 € iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Razdoblje provedbe projekta je od 1. travnja 2020. do 1. prosinca 2023. godine.4

Više informacija možete dobiti na službenoj web stranici projekta https://rck-recept.hr/

6

 

55555
MarketingRCK

Zadnje novosti

To Top