MarketingMNK Gorovo
Vijesti

Malatestinić: Ima razloga za zadovoljstvo, ali ne i za opuštanje

slatina opatija

Predsjednica primorsko-goranskog Stožera za zarazne bolesti i pročelnica Odjela za zdravstvo PGŽ-a, prof. dr. sc. Julija Malatestinić, javila se u Novi dan N1 televizije iz Rijeke te prokomentirala situaciju s koronavirusom u županiji

Prof. dr. sc. Julija Malatestinić kazala je kako ima razloga za zadovoljstvo, ali ne i za opuštanje. Potvrdila je da je unatrag nekoliko dana porast zaraženih u odnosu na prethodni dan za jednog oboljelog, što je dobra slika.

“Od početka, 26. veljače, kad je registrirana prva zaražena osoba, imamo 58 oboljelih. Šest osoba je ozdravilo, nijedna osoba nije preminula”, rekla je Malatestinić dodajući da rezultat nije slučajan nego je rezultat sustavnog rada.

“Naš župan Zlatko Komadina donio je 2010. odluku o formiranju posebnog stožera za zarazne bolesti koji se pokazao jako dobrim. Započeli smo s radom već u siječnju na temelju praćenja epidemiološke situacije u Kini, počeli smo tihi sustavni koordirani rad tijela – od Kliničkog bolničkog centra, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu, Doma zdravlja do granične sanitarne inspekcije, veterinarske inspekcije, policije i civilne zaštite – i počeli smo s koordinacijom provođenja epidemijskih mjera i prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila covid javnozdravstvenom prijetnjom”, objasnila je.

Naglasila je da su bili svjesni i blizine granice, zbog čega su od početka mjere koordinirali s graničnom policijom i civilnom zaštitom, te da nisu imali incidentnih situacija. Sveukupno su, rekla je, imali desetak slučajeva kršenja propisanih mjera.

Posebnu brigu u Primorsko-goranskoj županiji vode o starijem stanovništvu budući da županija ima veći postotak starijih osoba od 65 u odnosu na druge. Pojedine općine imaju niz naselja s domaćinstvima u kojima živi jedna ili dvije osobe u dubokoj starosti, a njima u ovoj situaciji pomaže zajednica, a posebno Crveni križ te lokalni Stožer.

“Nije stručno ni racionalno testirati velik broj populacije”

Marketing

Ponosna je, kaže, na laboratorijska testiranja koja se provode u njihovom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo jer je laboratorij uspostavljen u kratkom roku. Imaju više od 700 testiranih, a 233 uzorka obrađeni su u njihovom laboratoriju. Komentirajući općenito broj provedenih testiranja u Hrvatskoj, rekla je da je važna indikacija.

“Nije stručno ni racionalno testirati velik broj populacije misleći da ćemo biti uspješniji u otkrivanju oboljelih. Temeljem kriterija koji su poznati od početka, prema smjernicama HZJZ-a temeljenih na odlukama WHO-a, zna se kad osoba mora biti upućena na testiranje. Istina je da i struka i znanost još aktivno ispituju karakteristike virusa”, istaknula je u programu N1.

Kao nijedan drugi test u medicini, ni ovaj na koronavirus ne daje apsolutnu stopostotnu vjerojatnost. Ispitivanja epidemiološke situacije u populaciji provest će se nakon završetka epidemije da se vidi koliko je ljudi asimptomatsko preboljelo bolest i koliko ih je steklo imunitet. Iznoseći brojke rekla je da još uvijek imamo linearni rast – u Hrvatskoj od 0,028%, a u Primorsko-goranskoj županiji 0,010%, naglašavajući da to nije slučajan rezultat.

Via Fiuman.hr

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top