MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Vijesti

Interreg SLO-HR: Međunarodni projekt “Kaštelir”

Učka

„Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa do Kvarnera (preko Brkina, Ćićarije i Istre)“ – akronim KAŠTELIR

Svrha projekta je oživljavanje pradavne povezanosti ljudi i biljaka kao i njihova upotreba. Razlog je također i oživljavanje predpovijesnih gradina (Kaštelira) u svrhu trajnog  prekograničnog turizma  u ruralnim krajevima. Glavni cilj Projekta je oživljavanje izabranih gradina (Kaštelir iznad Korti, Štanjel tj. Debela Griža, Rašpor i Ozida kod Brseča), te njihovo povezivanje u tematsku stazu Kašteliri od Krasa do Kvarnera u novi itinerer održive prekogranične turističke ponude. Urediti će se i Centar za promociju tradicionalne upotrebe biljaka te informacijske ploče na izabranim gradinama koje će informirati posjetioce o botanici/arheobotanici, povijesti gradina kao i o njihovoj okolici. Projekt će kroz izobrazbu o upotrebi i uzgoju raslinja, o tradicionalnim obrtima te o načinu života na gradinama kao i sa organiziranjem festivala osvijestiti ljude o značaju očuvanja kulturne baštine.

JU PP Učka će kroz Projekt pokušati na pokusnim plohama smještenim na Ćićariji staviti u uzgoj nekoliko biljnih vrsta  koje samoniklo rastu u okruženju Ćićarije. Vrsta koja je u stiliziranom obliku našla mjesto i u logotipu Kaštelira, a ujedno je i vrsta u pokusu je žuta sirištara (Gentiana lutea ssp.symphyandra) koja ima niz ljekovitih svojstava. Zbog činjenice  da se ova biljka nalazi u grbu općine Lanišće, koja je partner u Projektu, a ujedno je i zaštićena vrsta u RH, to je glavni razlog da se ova vrsta stavi u uzgoj kako bi se spriječila devastacija prirodnih staništa zbog nekontroliranog vađenja te biljke iz prirode. Projekt se ostvaruje uz mnoge međunarodne partnere.

Marketing

Javljaju iz PP Učka.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top