MarketingMariner keramika
Vijesti

Interreg SLO-HR: Međunarodni projekt “Kaštelir”

Učka

„Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa do Kvarnera (preko Brkina, Ćićarije i Istre)“ – akronim KAŠTELIR

Svrha projekta je oživljavanje pradavne povezanosti ljudi i biljaka kao i njihova upotreba. Razlog je također i oživljavanje predpovijesnih gradina (Kaštelira) u svrhu trajnog  prekograničnog turizma  u ruralnim krajevima. Glavni cilj Projekta je oživljavanje izabranih gradina (Kaštelir iznad Korti, Štanjel tj. Debela Griža, Rašpor i Ozida kod Brseča), te njihovo povezivanje u tematsku stazu Kašteliri od Krasa do Kvarnera u novi itinerer održive prekogranične turističke ponude. Urediti će se i Centar za promociju tradicionalne upotrebe biljaka te informacijske ploče na izabranim gradinama koje će informirati posjetioce o botanici/arheobotanici, povijesti gradina kao i o njihovoj okolici. Projekt će kroz izobrazbu o upotrebi i uzgoju raslinja, o tradicionalnim obrtima te o načinu života na gradinama kao i sa organiziranjem festivala osvijestiti ljude o značaju očuvanja kulturne baštine.

JU PP Učka će kroz Projekt pokušati na pokusnim plohama smještenim na Ćićariji staviti u uzgoj nekoliko biljnih vrsta  koje samoniklo rastu u okruženju Ćićarije. Vrsta koja je u stiliziranom obliku našla mjesto i u logotipu Kaštelira, a ujedno je i vrsta u pokusu je žuta sirištara (Gentiana lutea ssp.symphyandra) koja ima niz ljekovitih svojstava. Zbog činjenice  da se ova biljka nalazi u grbu općine Lanišće, koja je partner u Projektu, a ujedno je i zaštićena vrsta u RH, to je glavni razlog da se ova vrsta stavi u uzgoj kako bi se spriječila devastacija prirodnih staništa zbog nekontroliranog vađenja te biljke iz prirode. Projekt se ostvaruje uz mnoge međunarodne partnere.

MarketingMNK Gorovo

Javljaju iz PP Učka.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top