MarketingModerato
Na kafe

Matija Laginja (HDZ): Klana je mjesto za kvalitetan život, rad i doseljavanje

thumbnail_IMG_6092

Matija Laginja ponovo kreće u izbornu utrku za načelnika Klane tim povodom dao je intervju za naš portal, evo što je poručio

Bili ste načelnik Klane u  dva mandata, nakon toga uzimate pauzu od četiri godine, što Vas je motiviralo da se ponovo kandidirate?

U prvom redu prijatelji i mještani koji su me poticali da krenem opet, a s druge strane vizija Općine Klana kao kvalitetnog mjesta za život, rad i doseljavanje novih ljudi koju sam imao od samih početaka. Ostavio sam dobar temelj prije 4 godine, te smatram da treba intenzivnije krenuti u razvoj općine jer da sam ostao načelnik popis završenih i projekata u pripremi  bio bi duži.

Što najviše zamjerate aktualnoj vlasti u Klani?

Zamjeram.  Nisam osoba koja zamjera, to vam mogu kazati svi koji me poznaju. Gledajući na svoj prvi i drugi mandat koji su protekli  uglavnom su protekli u sređivanju veoma loše financijske situacije u Općini Klana koji su nastali neodgovornim vođenjem financija te potpisivanjem velikih ugovora bez stvarnih financijskih pokrića i situaciju prije 4 godine kad sam općinu ostavio financijski konsolidiranu, svi projekti koje sam ostavio imali su pokriće i trebalo ih je samo dovršiti. Kao vijećnik protekle 4 godine nisam imao većih primjedbi na rad sadašnje načelnice jer su se upravo i radili projekti koje sam započeo. Ako izuzmemo uređenje jaslica i projekt uređenja rasvjete na Gradini za 700.000,00 kn započeo sam s izgradnjom reciklažnog dvorišta, Vatrogasnog doma u Klani, Kino sale, proširenja groblja, zamjene javne rasvjete, optičke mreže, vodovodnih ogranaka, hidroforske stanice Studena, obnove zemljišnih knjiga i još puno toga. Možda mala zamjerka aktualnoj vlasti  bila bi da je mogla spomenuti neke dobre stvari koje je neko ostavio od prije, isto tako i loše. Nije općina nastala prije 4 godine i  nitko nije vječan na nekim pozicijama, uvijek iza nekoga dođe netko.

IMG_6056

Koje su temeljne odrednice vašeg programa s kojim ćete se predstaviti mještanima?

MarketingModerato

Program se odnosi na unaprjeđenje svih segmenata života naših mještana ali prvenstveno na rješavanje komunalne problematike kao što je kanalizacija, proširenje groblja, vodovodnih ogranaka, brzog interneta, zamjene javne rasvjete…itd,  koje sam započeo kao načelnik, a zadnje godine na tome se malo  radilo upravo sad pred izbore kad se opet vade te teme iz zaborava i obećavaju.  Nastavak izgradnje radnih zona u općini jer postojeće su gotovo ispunjene, RZ Kunfin s ostalim zonama treba postati „mini Kukuljanovo“, a ne događa se ništa, u Kalužici koja je sada napokon vlasnički riješena omogućiti doseljavanje novih obitelji jer smo sada praktički predgrađe Rijeke. Uređenje javnih prostora po svim naseljima. Zadržavanje ili povećavanje socijalnog, kulturnog i sportskog standarda. Podizanje naknade za svako novo rođeno dijete. Besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za sve naše umirovljenike.

Kako privući ljude da dođu/ostanu živjeti i raditi u Klani?

Mislim da smo kao Općina krenuli u tom smjeru jako dobro. Izgradila se zaobilaznica Viškova i praktički smo postali predgrađe Rijeke. Riješila se problematika vlasništva na području“ Kalužice“ ali i u ostalim dijelovima Klane sa novim zemljišnim knjigama, Uskoro bi se trebala riješiti i Studena gdje sad traje izlaganje nove zemljišne knjige. Radilo se i na komunalnoj infrastrukturi i tu je još dosta posla u budućnosti ali osnovni preduvjeti su stečeni. Danas se to vidi po zainteresiranosti za kupovinu nekretnina u Klani i to  starih objekata i građevinskih terena na kojima se i trenutno gradi. Uz to kroz radne zone treba osigurati investicije i zapošljavanje, to je osnovni temelj za privući ljude u našu općinu. Na području Kufina koji je radna zona po prostornom planu razviti prvu pravu radnu zonu u općini. Negdje sam ju nazvao i „Mini Kukuljanovo“. Ove sadašnje zone u koje u koje sam prvi i počeo dovlačiti investitore su praktički pune a to su uglavnom bivši vojni objekti koji su ograničeni svojom veličinom i oblikom. Upravo taj razvoj i doseljavanje podižu prihode općinskog proračuna koji se zatim usmjeravaju u kvalitetniji život mještana putem povećavanja socijalnog, kulturnog i sportskog standarda.

Školstvo i zdravstvo apostrofirate kao dvije krucijalne stvari o kojima bi trebalo više brinuti što planirate poduzeti u cilju adekvatnije brige za školstvo i zdravstvo?

U Klani djeluje vrtić i osnovna škola. Predškolski odgoj je u nadležnosti  lokalne samouprave i  standard se konstantno poboljšava. Aktualna vlast  pokrenula je program jaslica i na tome iskreno čestitam. S druge strane školstvo je u nadležnosti regionalne samouprave tj. Županije. Ne može se reći da nema ulaganja ali ona su na kapaljku, zamjena stolarije traje godinama, krov je star, dvorana sanirana ali kako ? Treba puno više ulagati u školstvo, a to je naglasio i budući župan Gari Capeli kad je posjetio našu općinu. Zdravstvo je svedeno na ambulantu u Klani, sve ostale zdravstvene usluge mještani moraju potražiti u Rijeci ili Viškovu. Za početak je potrebno dogovoriti jedan dan u tjednu pedijatra u Klani to bi bio dobar početak poboljšanja zdravstvenih usluga, također razni preventivni pregledi za starije stanovništvo kojima je problem putovati izvan općine.

55555
MarketingZlatko Komadina

Zadnje novosti

To Top