MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Vijesti

Male životinje ugrožava jednokratni zaštitni materijal

maske

Koliko ste danas vidjeli odbačenih jednokratnih maski na ulici?

Danas su postale svakodnevnica. Maske za lice i jednokratne rukavice koriste se ovih dana više nego obično. Naravno da se maske i rukavice ponekad nenamjerno izgube ili ispadnu iz džepa dok vadite ostale stvari iz njega. Ponekad ih vjetar raznese. Koliko ste danas vidjeli odbačenih jednokratnih maski na ulici?

Ne samo da predstavljaju ružan dio onoga što ostaje za nama ljudima, nego su takvi predmeti opasnost za životinje. Sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta stiglo je upozorenje, jednokratni zaštitni materijal kao što su maske za lice i rukavice predstavljaju opasnost za brojne divlje životinje. Neke životinje vođene su znatiželjom a neke misle da je to hrana, nek pak jednostavno zapinjući za njih i zaplićući se o vrpce zaštitnih maski za lice sebe dovode u opasnost.

Od početka pandemije zabilježeni su brojni slučajevi zapetljanih ptica, riba, lisica i ježeva. Zapetljavanje može uzrokovati teške ozljede, pa čak i smrt životinje koja se ne može na vrijeme osloboditi a gutanje gumenih rukavica može dovesti do gušenja.

Iz oporavilišta za divlje životinje Veterinarskog fakulteta apeliraju na građane da odlažu otpad na za to predviđena mjesta te da dodatno prerežu gumice na zaštitnim jednokratnim maskama, isto tako i gumene rukavice.maske-rukavice-more-smece-otpad

MarketingMuzej turizma

Svakog mjeseca se odbaci 129 milijardi zaštitnih maski i 65 milijardi rukavica, a ovaj otpad završi u okolišu, navodi organizacija Ocean Conservancy. Medicinski otpad je prisutan u okolišu od početka pandemije i ovakva situacija može dovesti do ubrzanog zagađenja mora i oceana koji su već u problemima zbog prisustva plastike. Stručnjaci upozoravaju da zbog neadekvatnog odlaganja medicinski otpad završava u morima te tako vrlo lako može uzrokovat ugibanje mnogih vrsta životinja pa čak i kitova!

Pokušajmo svi zajedno biti odgovorni i pažljivije upotrebljavati i odlagati jednokratni zaštitni materijal!

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top