MarketingMariner keramika
Vijesti

Postavljena aktivna prometna signalizacija za sigurnost velikih zvijeri u PGŽ-u

„Zamaskirani“ detektor prisutnosti životinja – dio aktivne prometne signalizacije

Smanjenje stradavanja velikih zvijeri u prometu jedan je od ključnih ciljeva projekta Carnivor Dinarica koji se provodi na prekograničnom području Gorski kotar i Sjeverna Lika, Javornik-Snežnik i Notranjski trikotnik.

Promet predstavlja veliku opasnost jer prometnice presijecaju i razdvajaju staništa životinja.

Postavljanjem aktivne prometne signalizacije, Primorsko-goranska županija uvelike je smanjila mogućnost naleta vozila na divljač i poboljšala povezanost staništa i njihovu sigurnost.

Projektni partneri u obilasku postavljene aktivne prometne signalizacije na lokaciji FužineRogozno (3).jpg

Vozače upozorava elektronski prometni znak ’Divljač na putu’ koji se automatski aktivira u trenutku prisutnosti životinja. Lokacije znakova određene su na temelju stručnog elaborata, a postavljeni su na dvije kritične točke, na državnoj cesti D3 Fužine/Rogozno i D8 kod Jadranova.

MarketingMariner keramika

Prometni znak radi na solarnu energiju i troši minimalnu količinu energije te ne zagađuje okoliš. Aktivna prometna signalizacija evidentira i broj vozila, te prosječnu i maksimalnu brzinu, a podatke arhivira u aplikaciji koji se mogu oblikovati u razne statistike.

Vrijednost nabavljene opreme iznosi 50 tisuća eura, a nakon isteka pet godina od dovršetka projekta, prometni znakovi će se predati u vlasništvo Hrvatskim cestama.

55555
MarketingMariner

Zadnje novosti

To Top