MarketingJadran
Kultura

Izložba “Otisci postojanja” Snježane Boyd u Voloskom

BEZVREMENSKI KOD (diptih)

U srijedu, 24.3.2021.godine otvara se u Galeriji –Atelijeru Žana- Boyd u Voloskom izložba slika Snježane Boyd Žane OTISCI POSTOJANJA.

„I u dubini Zemlje i u dubini Svemira nalaze se otisci našeg postojanja.  Hoće li otisci biti otoci preko kojih će naši sljedbenici, korak po korak, preskačući svemirski bezdan ići naprijed ili ožiljci koji mijenjaju harmoniju Svega? – misao je koja je Snježanu Boyd vodila dok su u čestim razdobljima samoizolacije nastajali radovi koje će publika imati priliku razgledati do 18.4.2021.godine.  Uz svaki eksponat  istaknut je citati jednog od filozofa, znanstvenika ili književnika (Pitagora, Winston Churchill, Carl Sagan……).

„Svi smo u oluji, ali neki od nas gledaju u zvijezde.“ (Oscar Wilde)

Iz predgovora katalogu izdvajamo:

Autorica ovim radovima na crnom platnu prikazuje sjaj, moć i snagu planeta kroz guste premaze akrilne boje koja je na određenim mjestima porozna i krhka, jer kao i sve drugo, planete imaju svoju ravnotežu: snage i slabosti. Sjaj, snaga i moć sunca i planeta naglašena je akrilnom bojom. Reljefno nanesena boja na pojedinim mjestima nestaje i planeta ili sunce postaju porozni, prozirni a iza njih se nazire crnilo nepoznanice, jer u Svemiru ništa nije savršeno i dovršeno. Bez obzira na snagu i strukturu materijala, sve ima neki nedostatak, nešto nedovršeno, troši se, ostavlja i skuplja otiske i ožiljke. Snaga i slabost daju suncu, izvoru energije, ravnotežu za održavanje cjelokupnog sustava kojem teži svaki element.

Tintom na bazi ulja nježnim potezima iscrtane su bezbrojne zvijezde koje se udružuju u skupinama ili mrežama energije.  Tragovi isijavanja svjetlosti pojedinih zvijezda iscrtani su u obliku rasplesanih balerina.  Njihova bijela boja (NEBOJA) je protuteža nevidljivom crnilu koje sve povezuje, a djeluje statično. Ravnoteža između „nemirnih“ zvijezda i „statičnog“ crnila u kojem plutaju. U tom crnilu nalazi se otisak ljudskog bića i ne može se zaključiti, jesu li zvijezde formirale prostor za  ljudsko biće ili je ono to učinilo samo, kreirajući pritom novu skupinu zvijezda.  Manjim okolnim planetama koje su na većini slika oslikane ljubičastim akrilom,  a plutaju u zvjezdanom ili potpuno crnom prostoru u neobaveznoj formi ili su u polukružnom gibanju, prikazana je dinamika beskrajnog prostora.

Željko Čurčić, mr.sc., kustos i autor izložbe

Snježana Boyd – Žana rođena je u Zaprešiću, živi i radi u Opatiji. Kao četvrta generacija samoukih slikara, uz oca je u djetinjstvu isprobavala sve tehnike slikanja. U zrelim godinama (2016.) vratila se slikarstvu. Nakon godinu dana stvaranja postavila je prvu samostalnu izložbu, otvorila atelijer-galeriju, debitirala na međunarodnom likovnom natječaju, osvojila Prvu nagradu i započela vrtoglavu slikarsku karijeru.

Do sada je imala je četiri samostalne izložbe u  Rijeci, Zagrebu i Opatiji,   te 27grupnih, žiriranih i međunarodnih izložbi u Hrvatskoj, Zurichu, Milanu i online žirirane grupne izložbe u SAD.

Nagrade i priznanja na međunarodnim natjecanjima:

  1. Prva Nagrada u Općoj Skupini, Hrvatska,
  2. Artist’s Choice Award, SAD; (Nagrada po izboru žirija)
  3. Special Recognition, SAD; (Posebno priznanje)
  4. Fourth Place Award, SAD. (Nagrada za 4. Mjesto)
  5. Christal Snowflake Award, SAD. (Nagrada za najzaslužniji rad)
  6. Bronze Award, SAD (Brončana nagrada)

Za dostignuća u dosadašnjoj slikarskoj karijeri u kojoj se istaknula svojim radovima dobila je u  2021.godini Međunarodnu nagradu Dante Alighieri (Italija).

Katalog:  www.zanaboyd.com

Organizator: Udruga “Ex Tempore Volosko” Opatija

Kustos i autor izložbe: Željko Čurčić, mr.sc.

Pokrovitelj: Grad Opatija​

Galerija -Atelijer Žana- Boyd

Ul. Andrije Štangera 41

Radno vrijeme:

srijeda i četvrtak 11,00 – 14,00 sati

petak i subota: 16,00 – 19,00 sati

ostali termini uz poziv: 0912608111

55555
MarketingMALONOGOMETNA IGRAONICA

Zadnje novosti

To Top