Opatija

FTMU organizira “camping” tematski tjedan

kamp2

Dana 24. studenog 2021. godine održano je otvorenje prvog tematskog tjedna – „CAMPING“, na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci.

U cilju unapređenja znanja studenata o turističkim proizvodima te posljedično zapošljivosti, Centar za karijere i stručnu praksu FMTU Opatija po prvi put organizira TEMATSKI TJEDAN NA FMTU – „CAMPING“ u periodu od 22. do 26. studenog 2021. godine.
Priroda, intima, sigurnost te odgovornost prema okolišu postaju ključne odrednice privlačnosti destinacija, a zeleni kampovi postaju dio kvalitete pojedine destinacije – one koja nije preizgrađena, betonizirana i apartmanizirana. „Go green“ je naša nova prilika, a kamping Hrvatske ne samo fantastična šansa za kvalitetno i cjelogodišnje poslovanje destinacija već i za njihovu cjelovitu zelenu transformaciju!
Osim što će u dvorištu Fakulteta studenti imati mogućnost razgledati postavljenu mobilnu kućicu, kamper i ostalu kamping opremu, cijeli je tjedan obilježen raznim predavanjima stručnjaka iz prakse, ali i proizvođača kamping opreme.

kamp1

Gosti predavači iz eminentnih hrvatskih poduzeća prezentirat će studentima svoja bogata poslovna iskustva: primjerice Meri Vidulin iz Maistre upoznati će studente s brendiranjem kampova, Vlaho Mihač iz Phobs-a govorit će o sustavima dinamičkog formiranja cijena u kampovima, Bruno Radoš iz Valamara predstavit će kamping budućnosti, Tihana Matijašić iz Nord MOBIL-a predstavit će mobilno stanovanje, a Danijela Zgrablić, direktorica najvećeg hrvatskog kampa koji zapošljava preko 300 zaposlenika, predstavit će mogućnosti zapošljavanja u kampovima.

Kamping Udruženje Hrvatske također je uključeno u projekt te će njihov predstavnik Oliver Lulić stranim studentima na ERASMUS programu predstaviti kamping proizvod Hrvatske.
Poseban gost tjedna je i Hrvoje Jurić, poznati putopisac i bloger koji je biciklom obišao svijet, ali i putovao kamperom, bit će gost na kolegiju „Mobilnost u turizmu“ te će iz perspektive gosta i putnika približiti studentima putovanje kamperom. Pored predavanja i razgleda kamping opreme, u predvorju Fakulteta biće će izloženi promidžbeni materijali vezani uz kamping.
„Naš Fakultet je prepoznao trendove i još prije osam godina kao prva visokoškolska institucija u Republici Hrvatskoj ponudio studentima izborni kolegij „Menadžment kampova“. Danas imamo i program cjeloživotnog obrazovanja „Menadžment kamping resorta“ koji će seodržati i ove akademske godine – po šesti puta. Trenutno razvijamo i znanstvenu aktivnost na temu kampinga. Na Fakultetu imamo i surađujemo brojnim stručnjacima iz navedenog područja, a trenutno je u tijeku i osnivanje specijalističkog stručnog studija na temu ugostiteljstva na otvorenom što našu institiuciju svrstava u europski vrh obrazovanja u području kampinga i outdoor hospitality menadžementa“, istaknula je dekanica Fakulteta prof.dr.sc. Sandra Janković.

kamp2

“Kampovi u Europi su odavno izgubili etiketu jeftinog turizma i postali lifestyle u svjetlu Europskog zelenog plana. Kamping je privukao nove goste koji luksuz stvari zamjenjuju luksuzom prirode i slobode. U okolnostima COVIDA gosti su prepoznali i treću kvalitativnu dimenziju kampinga kao smještaja, a to je sigurnost. Uz komfor i vrhunsku privatnost koju danas nudi mobilni smještaj u kampovima te privatnost koju nude kamperi, cjelokupni kamping proizvod u Europi postaje jedan od najkonkurentnijih oblika smještaja; u toliko i obrazovanje iz ovog područja postaje doprinos našoj zelenoj budućnosti i kvaliteti života svakog pojedinca“, izjavila je doc.dr.sc. Josipa Cvelić Bonifačić.

“Hrvatska i Kvarner odavno su prepoznati među stručnjacima i zaljubljenicima u kampiranje kao odredišta s dugom tradicijom kampova i ekoturizma, a kampiranje je danas popularan i tražen način odmora. Svaki kampist naći će na Kvarneru, a posebno na kvarnerskim otocima upravo ono što želi: od modernih kampova, s velikom paletom sadržaja, u kojima može unajmiti vrhunsku mobilnu kućicu ili neki drugi smještaj, pa sve do malih objekata, koji nude boravak u vrtu ili dvorištu obiteljski vođenog kampa, ali i sve popularniji glamping.
Ne smijemo zaboraviti da su kampovi na Kvarneru redoviti dobitnici raznih priznanja i da ih preporučuju renomirani vodiči i mediji kao npr. ADAC, Leading Campings of Europe, KUH i drugi.
Gotovo četvrtina svih noćenja na Kvarneru ostvaruje se upravo u kampovima što znači da su kampovi za prvih 10 mjeseci ove godine zabilježili preko 500.000 dolazaka i gotovo 3,5 milijuna noćenja, a „vodeći“ gosti u kampovima su tradicionalno Nijemci i Slovenci. U ovo pandemijsko vrijeme kampiranje se pokazalo kao jedan od najsigurnijih vidova odmora koji nudi distancu, a uz to i direktan kontakt sa prirodom – što je svakako formula za pravi odmor za tijelo i dušu“, naglasila je gđa. Anđelka Kusturin.

55555

Zadnje novosti

To Top