MarketingMariner keramika
Kultura

Izložba “Biti žena” četiri autorice

Screenshot 2021-11-16 175333

Izložba “Biti žena” četiri autorice: Yasne Skorup Krneta, Natalije Borčić, Vlaste Delimar i Luise Ritoša

U petak, 19. studenog u 18:00 sati u Galeriji Juraj Klović u Rijeci otvara se zajednička izložba pod nazivom “Biti žena” četiriju autorica Natalije Borčić, Vlaste Delimar, Luise Ritoša i Yasne Skorup Krneta.

Svestrana akademska umjetnica sa opatijskom adresom, Yasna Skorup Krneta predstavlja se kroz rad „Spone pamćenja: sjeme vremena“, monumentalne instalacije od čipke koja svijetli u polumraku uz interaktivnu mapu gdje posjetiteljice poziva da same kažu što za njih znači biti žena. Intencija umjetnice je otkrivanje nježnosti i ljepote ženskog senzibiliteta, kao i moći stvaranja unaprijed utkane u pojam Žene,  –Biti žena znači udahnuti život svemu što dotakne. Znači biti odgovorna, empatična, jaka, no istovremeno krhka i nježna– kaže o izložbi Greta Grakalić Rački.Screenshot 2021-11-16 175333

Natalia Borčić Peuc predstavlja se na izložbi kroz platna velikih dimenzija naziva „#artistmother: neke nove slutnje“, koji problematiziraju majčinstvo.

Bročić Peuc u fokus ne stavlja, suprotno uvriježenim očekivanjima, kontakt majke i djeteta, već njegov izostanak. Otuđenje se javlja u procesu žalovanja zbog gubitka stare Ja, dok se novo Ja još ustrojava. Kad se rodi dijete, počinje se rađati i majka – ovom rečenicom mogli bi tematski sažeti slike koje prikazuju čekanje, prilagodbu žene na novi identitet, trapavo formiranje novog (novih) bića u samoći vlastitog doma.

Vlasta Delimar predstavlja se sa serijom od osam fotografija „Vizualni orgazam“ iz 1981. godine, odnosno njihovom reinterpretacijom. Fotografije, koje je napravio Jerman, prikazuju lice umjetnice pri orgazmu-zaneseni grč, uspuhanost, smijeh, smušenost.

MarketingMariner keramika

Izložbu „Biti žena” možemo promatrati kao prijenos znanja i životnih iskustava žena koje objedinjuju raspon godina od tridesete do sedamdesete; one su predstavnice dvije različite generacije i četiri desetljeća koja nose sebi svojstvene izazove poput majčinstva, nevidljivosti u svijetu intelektualnog rada, starenja i prava na seksualnu slobodu“, zaključuje se.Screenshot 2021-11-16 175453

Izložba se otvara u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka u sklopu ciklusa “Dijalog na kvadrat”, u kojem članovi HDLU-a na zajedničku izložbu pozivaju umjetnike iz drugih sredina.

Izložba ostaje otvorena do 3. 12. 2021. I može se razgledati u radno vrijeme Galerije Juraj Klović (Verdijeva 19b) od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Posjetitelje se moli da se pridržavaju epidemioloških mjera, odnosno nose zaštitne maske, dezinficiraju ruke pri ulasku u galeriju i drže propisanu distancu.PHOTO-2021-11-16-09-18-41 (1)

55555
MarketingNovax

Zadnje novosti

To Top