MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Vijesti

Fernando Kirigin:”Ne miješajmo predizbornu retoriku u odgovorne odluke”

Kirigin

Ukidanje prireza, odluka koju većina vijećnika u Gradskom vijeću želi usvojiti još praktički od samog početka ovog mandata, konačno će se naći pred vijećnicima na samom njegovom kraju. Sa zadovoljstvom ću, nakon tri godine čekanja suglasnosti gradonačelnika, uvrstiti tu točku na dnevni red sljedeće sjednice Gradskog vijeća. Inicijativa o ukidanju prireza nas vijećnika koji tvorimo većinu pokrenuta je još 2018. godine, no suglasnost gradonačelnika dobili smo tek sada, pred same izbore. Ako nas gradonačelnik želi uvjeriti da to nije samo „predizborni trik“, pozivamo ga da „otkrije karte“ i pokaže kako će proračun izgledati u drugoj polovici ove zahtjevne godine.

Ukidanjem prireza našim građanima će u prosjeku mjesečno u novčanicima ostajati 70 do 80 kuna više, a gradska kasa će na godišnjoj razini ostati bez 3,7 milijuna kuna. Već sada se točno zna de će u ovoj kriznoj godini ukidanjem prireza od 1. svibnja gradski proračun ostati bez 2,5 milijuna kuna. U odnosu na Proračun koji je usvojen krajem prošle godine, dogodile su se i druge promjene „teške“ milijune kuna. Značajan utjecaj imale su, itekako potrebne, mjere pomoći gospodarstvu koje su uključivale potpuno oslobađanje dijela poduzetnika od plaćanja najma gradskih poslovnih prostora, terasa i komunalne naknade. Jednako tako, od 01. lipnja se povećavaju i plaće djelatnicima Dječjeg vrtića. Osim toga, na moj prijedlog su uvedene i rekordne naknade za zapošljavanje i otvaranje obrta i OPG-a koje su naišle na velik interes. Taj interes ujedno je i svojevrstan „poziv“ nama koji upravljamo gradom da povećamo ukupan iznos dostupan poduzetnicima i građanima kroz ovu mjeru.

Zbog svega navedenog potrebno je uskladiti opatijski proračun s novonastalom financijskom situacijom. Stoga, još jednom pozivam gradonačelnika da odgovorno upravlja gradom do kraja mandata te da mi kao točku dnevnog reda za sjednicu Gradskog vijeća na kojoj ćemo odlučivati o ukidanju prireza pošalje i prijedlog  1. Izmjene proračuna Grada Opatije za 2021. godinu. Vijećnici, a vjerujem i građani žele znati kako će ukidanje prireza utjecati na gradske financije, odnosno hoće li se u bliskoj budućnosti, nakon izbora, morati značajnije smanjivati proračunska sredstva za socijalni program, kulturu, sport, komunalni program… koja su itekako bitna za kvalitetu života u našem gradu, a sve kako bi se „spašavale“ gradske financije.

Ne želimo odlučivati „na slijepo“. Želimo jasne i relevantne informacije prije nego što donesemo odluku, kako bismo znali odlučujemo li ispravno. Takve informacije izostale su kod gradnje vrtića, pa je ostala „proračunska rupa“ od 13 milijuna kuna. Izostale su i kod odluke o prodaji dionica LRH pa je gradska imovina izgubila enormnu vrijednost.

MarketingMuzej turizma

Poučen prošlogodišnjim iskustvom kada je gradonačelnik obustavio izvršenje opatijskog proračuna i gotovo tri mjeseca ostavio proračunske korisnike bez novca, smatram da je izmjena proračuna kako bi se uskladili rashodi s izvjesno manjim prihodima, neminovna. Na kraju krajeva, to je i naša obaveza prema građanima čime pokazujemo da se jasno i transparentno vode financije u našem Gradu te da se donose odgovorne odluke temeljene na činjenicama. Opatija pritom neće biti izuzetak, jer zbog pandemije i značajnijeg pada prihoda, izmjene proračuna odgovorno donose i drugi gradovi i općine. Zaključimo ovaj mandat fer i pošteno i ne miješajmo predizbornu retoriku u odgovorne odluke.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top