MarketingMariner keramika
Vijesti

Akcija za građane – mjerenje oštećenja jetre

Na Jadranskom trgu u Rijeci u petak, 11. lipnja 2021. organizira se od 10 do 16 sati javnozdravstvena akcija u okviru Svjetskog dana svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre.

Podršku akciji dat će svojom nazočnošću zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Goran Hauser i ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić koji će u 13 sati obići šator na Jadranskom trgu.

Za građane će biti organizirano besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja. Riječ je o postupku najsličnijem  ultrazvuku trbuha koji traje svega pet minuta. Tom prilikom dijelit će se i edukativni materijali, a zainteresirani će dobiti sve informacije o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre, što je uzrokuje i kome se mogu obratiti za pomoć.

Akciju organiziraju KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko gastroenterološko društvo i Udruga oboljelih od bolesti jetre Hepatos.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se “tihom epidemijom 21. stoljeća” i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, a nastaje kao posljedica modernog načina života. NAFLD pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti, svatko bi se trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru.

 

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top