MarketingMNK Gorovo
Opatija

3. sjednica XII. Saziva DGV-a Opatija

20200129_130406-(800×600)

Sjednicu je otvorila novoimenovana predsjednica DGV-a Petra Peloza koja je na ovoj funkciji zamijenila Luciju Deranju, a koja je odstupila zbog odlaska na fakultet u Pulu

Petra Peloza je studentica psihologije i ekonomije, volonterka DND-a Opatija te bivša dječja gradonačelnica i vijećnica DGV-a. Sjednicu su vodili vijećnice Andrea Baždarić i Maris Marin.

Na vijećnička pitanja odgovarala je zamjenica gradonačelnika Vera Aničić koja je pohvalila rad malih vijećnika te istaknula kako se u Gradu trude slušati njihove prijedloge te pronaći rješenja za njihovo ostvarivanje kada god mogu. Vijećnike je zanimalo može li se vozni red linije 35 vratiti na prijašnji koji je učenicima više odgovarao, može li se smeće češće odvoziti te postaviti aparat sa zdravom hranom u sportsku dvoranu. Na pitanje o povratku glazbene škole u Opatiju zamjenica Aničić je odgovorila da se ubrzo otvara škola pjevanja u Centru Gervais koju će voditi poznati pjevač Toni Cetinski.

Voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina predstavila je Program projekta „Grad Opatija-prijatelj djece“ za razdoblje od 2020. do 2024. i Izvedbeni plan za prava i potrebe djece te izvijestila male vijećnike o prijedlozima Dječjeg gradskog vijeća koji su uvršteni u prijedlog Proračuna Grada Opatije. Objasnila je da je prijedloga bilo mnogo, neka su dio većih i zahtjevnijih projekata poput uređenja nogometnog igrališta i uređenja trga i plaže Slatina te će se realizirati kao gradski projekti, na neka gradske službe ne mogu utjecati, poput otvaranja fast food restorana, dok su mnoga uvrštena u Proračun, a neka od njih već i riješen , poput besplatnog wi-fija u osnovnoj školi. Torbarina je vijećnike upoznala i s novitetom kod izrade Dječjeg proračuna u kojem će se svaka stavka razraditi kao i kod „velikog“ proračuna tako da se točno može vidjeti na što se troši novac.

Dječje gradsko vijeće se od početka svog osnutka bavi dječjim igralištima. Vijećnici XII. saziva DGV-a Opatija dali su prijedloge za uređenje dječjih igrališta koje su obrazložile Lejla Sinanović i Pia Petričić Ferlin. Otkrile su da su vijećnici odabrali dječja igrališta Donje Kosićevo, Poljane i Tošina.

Veliki interes malih vijećnika izazvala je informacija ravnatelja Osnovne škole „R. K. Jeretov“ Fredija Glavana o skoroj podjeli tableta učenicima prvih, petih i sedmih razreda u sklopu nacionalnog projekta „Škola za život“. Kazao je da će prvi razredi tablete ostavljati u školi, a za učenike petih i sedmih razreda će roditelji morati potpisati preuzimanje te na kraju školske godine tablete vratiti. Vijećnike je zanimalo što će biti ako ih izgube ili se oštete, kada će ih svi dobiti, mogu li koristiti vlastite tablete i još puno toga te ih je ravnatelj pozvao da mu se jave u školi gdje će im odgovoriti na sva pitanja.

Marketing

O istraživanju o poznavanju Konvencije UN-a o pravima djeteta na Liburniji koje su proveli mali vijećnici u suradnji s Društvom Naša djeca Opatija izvijestile su Maris i Noemi, koje su istaknule da je u istraživanju sudjelovao 391 učenik od 5. do 8. razreda te 222 učenika od 1. do 4. razreda s područja Opatije, Lovrana i M. Drage.20200129_125751-(800×600)

Vijećnice Matea i Romina ispričale su kako je obilježen trideseti rođendan Konvencije UN-a o pravima djeteta te koje su sve aktivnosti organizirane povodom proslave, a s ciljem upoznavanja što većeg broja djece i odraslih s najvažnijim svjetskim dokumentom za djecu. Vijećnici su upoznali prisutne i sa sudjelovanjem DGV-a na središnjem Savjetovanju „Gradova i općina prijatelja djece“ i zajedničkoj sjednici sa saborskim zastupnicima u Hrvatskom saboru u Zagrebu te u Europskom parlamentu u Bruxellesu, kao i u snimanju završne emisije projekta HRT-a „Uz nas niste sami“.

U prosincu je u Društvu Naša djeca Opatija održan prvi susret Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda (NEF) na kojem su sudjelovali dječji vijećnici iz Nove Gradiške, Varaždina, Jastrebarskog, Zaboka, Čabra, Pregrade, Velike Gorice i Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Na kraju sjednice vijećnici Dječjeg gradskog vijeća pozvali su svu djecu da dođu na Noć muzeja u DND Opatija 31. siječnja u 17.30 sati i pogledaju izložbu dječjih igračaka te na Dječji karnevalski korzo koji će se održati 9. veljače, a koji će DGV otvoriti porukama o održivom razvoju.

55555

Zadnje novosti

To Top