Regija

Župan Komadina u Staroj Sušici s ministricom poljoprivrede Vučković razgovarao o problemima poljoprivrednih gospodarstava u PGŽ

starasušica

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima sastao se danas u Staroj Sušici s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, a razgovaralo se o više tema vezanih uz lovstvo, poljoprivredno zemljište, financiranje poljoprivrednika. Prethodno se ministrica Vučković sastala i s predstavnicima stočara, vinogradara, kao i drvoprerađivača koji su ukazali na konkretne probleme u svom poslovanju. Župan je s ministricom obišao i Centar za velike zvijeri te je upoznao s tim županijskim projektom, a posjetili su i novouređeni pogon za preradu voća i punionicu meda županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj. Predstavljeni su i autohtoni proizvodi izloženi u nedavno otvornom prostoru Kašetice primorsko-goranske u okviru Centra.

Po završetku sastanka župan Komadina rekao je da je zadovoljan susretom jer je to bila prilika da s resornom ministricom razgovaraju o problematici poljoprivrednika u specifičnom području Primorsko-goranske županije. „Ukazali smo i na važnost poticaja poljoprivrednicima koji rade na goranskom području gdje su i drugačiji uvjeti bavljenja poljoprivredom nego u nizinskim krajevima. Razgovarali smo i o aktualnom problemu divljih svinja i štetama koje nanose poljoprivrednicima, zatim o nedovoljnim količinama drvne mase koje Hrvatske šume isporučuju malim pilanarima, a zamolili smo i podršku ministrice Vučković u opremanju ovog novog pogona za preradu voća kojeg ćemo otvoriti kroz desetak dana“, rekao je župan Komadina. I ministrica Vučković ocijenila je da je boravak u Staroj Sušici bio obostrano koristan jer se razmotrilo niz pitanja bitnih za unapređenje i razvoj poljoprivrede na području Gorskog kotara, ali i drugih dijelova Primorsko-goranske županije. „Posebno bih spomenula problematiku neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji utječu na korištenje zemljišta, a posredno i mogućnost investiranja. Naše je ministarstvo već donijelo neke mjere za suzbijanje širenja populacije divljih svinja, a s obzirom da je problem višedimenzionalan unutar desetak dana održat ćemo poseban sastanak na ovu temu gdje ćemo pozvati i druge institucije oko nalaženja efikasnijih rješenja“, naglasila je Vučković. Ministrica je najavila i poseban program potpora sektoru govedarstva koji su osim strukturnih problema suočeni i s poremećajima na svjetskom tržištu te rastu cijena stočne hrane i energenata.

Miroslav Palinkaš iz Vinarije Pavlomir  rekao  je da je na sastanku predstavljao sve vinare Primorsko-goranske županije koje, uz ostale probleme, trenutno najviše pogađaju velike štete koje im nanose divlje svinje. „Po cijele noći moramo čuvati  vinograde ili ih ograditi, što puno košta i sami ne možemo. Zato smo i zatražili pomoć Županije, naših gradova i resornog Ministarstva kako bi se čim prije poduzele konkretne mjere“, izjavio je Palinkaš.

55555

Zadnje novosti

To Top