MarketingMariner keramika
Vijesti

Župan Komadina sastao se s predstavnicima talijanske zajednice

sastanak

Župan Zlatko Komadina i pročelnik Ureda županije Goran Petrc primili su predstavnike talijanske nacionalne manjine Maurizija Tremula, predsjednika Talijanske unije, Marina Corvu, predsjednika Izvršnog odbora Talijanske unije i Flavija Cossetta, predsjednika Vijeća Talijanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije.

Na sastanku se razgovaralo o položaju talijanske nacionalne manjine na području županije i očuvanju kulturnog i povijesnog identiteta ove brojne zajednice, a župan Komadina je uvodno podsjetio na načine na koje Primorsko-goranska županija doprinosi tim naporima.

Gosti su zahvalili na svemu što Primorsko-goranska županija radi za talijansku nacionalnu zajednicu s kojom nema otvorenih pitanja, te su najavili aktivnosti kojima ona može nastaviti izražavati svoj identitet i jezik. Istaknuto je da je PGŽ jedina županija koja izravno financijski pomaže lokalne talijanske zajednice, njih šest.

Najavljeno je postupanje prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja kojim se želi omogućiti fakultativno učenje talijanskog jezika svim zainteresiranim učenicima u školama, što je župan podržao, unatoč tome što ta odluka ne spada u nadležnost PGŽ.

Gosti su župana izvijestili i o uspjehu inicijative kojom je istrovenetski dijalekt s područja Istre nedavno postao dio zaštićene nematerijalne kulturne baštine upisane pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske. Istaknuli su zadovoljstvo tim uspjehom, ali i najavili realizaciju slične inicijative zaštite dijalekta kojim se govori na području Rijeke i Liburnije što su župan i pročelnik podržali.

„Naša je županija drugačija i to vidi cijela Republika Hrvatska kojoj možemo biti primjer. Ugodno smo mjesto za suživot građana svih nacionalnosti i u tom ćemo smjeru nastaviti djelovati“, zaključio je župan Komadina.

55555
Marketing

Zadnje novosti

To Top