Vijesti

Zlatko Komadina uputio apel građanima

1309press

Župan Zlatko Komadina na današnjoj konferenciji za novinare uputio je apel građanima i građankama da se u što većem broju samostalno popišu kako bi se minimizirao rizik od COVID-19 virusa.

Popis stanovništva započeo je danas, a provodi se u dvije faze. U prvoj se osobe mogu samostalno popisati putem sustava e-Građanin, dok 27. rujna kreće terensko popisivanje. „Upitnik se sastoji od 60 pitanja i dobit ćemo niz statističkih podataka i strukturu stanovništva po raznim kategorijama. Podaci će biti izrazito korisni za razvoj županijskih demografskih mjera u narednom mandatnom razdoblju“, kazao je.
Osvrnuo se na gubitke u zdravstvu koji su prouzrokovani trenutnom epidemiološkom situacijom, gubitcima na tržištu s jedne strane i smanjenjem opsega poslovanja s HZZO-om s druge. „U godinu dana distribuirano je 30 milijuna kuna u poduzetništvo ruralnih krajeva i kako bi se održalo redovno poslovanje županijskog zdravstva. Na prošlom kolegiju donesena je odluka o kupnji četiri vozila hitne medicinske pomoći vrijednosti 2 milijuna kuna. Za usporedbu, ovim sredstvima mogli smo nabaviti 25 vozila hitne ili 100 vozila sanitetskog prijevoza“, naveo je Župan.
Na pitanje novinara o najavi nužne sanacije jame Sovjak župan je rekao kako se nalazi na visokom 2. mjestu državnih prioriteta, te kako se nada da je odabrana tehnologija u skladu s visokim mjerama zaštite okoliša.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ prof. Mićović epidemiološku situaciju u rujnu opisao je visokih 1548 novooboljelih osoba, odnosno 1473 izuzmemo li djecu. Od toga su 164 osobe ili 11,42% cijepljene što dokazuje učinkovitost cjepiva po pitanju zaražavanja i težih forma liječenja“, rekao je Mićović dodavši kako je je u PGŽ-u cijepljeno 57% odraslih s prvom dozom, odnosno 54% s drugom dozom.
Bolnički sustav ocijenio je kao izrazito efikasan u odnosu novooboljelih i umrlih osoba. „Prosjek je 1,5% dok na razini države iznosi 2,20%. Time se Županija svrstava među najkvalitetnije i najrazvijenije zemlje s uravnoteženim zdravstvenim sustavom“, zaključio je prof. Mićović i uputio zahvale i čestitke djelatnicima KBC-a Rijeka.
U Primorsko-goranskoj županiji danas je 10 novooboljelih, dok ih je 38 ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti smanjio se na 580, od kojih je 29 hospitalizirano. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 630 uzoraka briseva. Udio pozitivnih unutar broja testiranih je 1.59%. U KBC-u Rijeka su na respiratoru u jedinici intenzivne skrbi dvije osobe. Tijekom jučerašnjeg dana u regionalnom COVID-19 centru KBC-a Rijeka nije bilo preminulih osoba od COVID-19 bolesti.

 

55555

Zadnje novosti

To Top