MarketingVISIT OPATIJA
Opatija

Zbor građana u organizaciji VMO-a Pobri zbog Štrkovog puta

zbor_pobri_001

Izmještanje dijela Štrkovog puta na zahtjev privatnog investitora te izgradnja dječjeg igrališta u ulici Dukino na terenu u vlasništvu Grada, a na trošak privatnog investitora, bila je tema zbora građana održanog jučer u Kulturnom domu Zora.

Riječ je o povijesnom putu starom preko 100 godina, koji prolazi kroz parcelu investitora i dijeli ju na dva dijela. Raspravi su prisustvovali investitori Safet i Žana Bojić, projektant iz Arhitektonskog studija AD Gallery, gradonačelnik Fernando Kirigin, predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani, pročelnici Zdenko Tupanjac i Filip Vlah te predstavnici Mjesnog odbora Pobri na čelu s predsjednikom Vilimom Simoneom te zainteresirani građani Opatije.

– Želja nam je da putem javnih tribina približimo građanima probleme koji se pojavljuju pred gradskim vijećnicima i gradskom vlasti, kako bismo čuli i vaš glas i vaše mišljenje. Kada sam preuzeo vlast, dočekao me zahtjev za izmještanje dijela Štrkovog puta te sam zamolio predsjednika MO Pobri da sazove javnu tribinu.

On je to učinio krajem kolovoza, no niti ja, niti itko od gradske vlasti nije dobio poziv, kao ni većina građana. Želio sam biti prisutan kako bih čuo što više detalja i mišljenje građana prije no što uputim prijedlog o izmještanju puta Gradskom vijeću koje će onda o tome donijeti odluku. Zbog toga smo danas ponovno pozvali građane i veseli me što je odaziv dobar, istaknuo je gradonačelnik Kirigin.4

Investitori su predstavili idejni projekt prema kojem namjeravaju na području od 9 i pol tisuća kvadratnih metara izgraditi 8 objekata sa stanovima i apartmanima. Predložili su da se put na njihov trošak izmjesti uz rub parcele, oni bi financirali izgradnju i uređenje novog puta sa stepenicama i dva odmorišta, kao i kompletnu rasvjetu te bi donirali sredstva za uređenje dječjeg igrališta u ulici Dukino. Istaknuli su i da već pet godina upućuju zahtjeve za izmještanje puta.

Predsjednik MO Pobri Vilim Simone kazao je da je postojeći put star, građen od starog kamena koji je izlizan i sklizak po kiši, a okolna vegetacije je zarasla. U novom putu vide i rješenje opasne prometne situacije u Pobrima te sigurnijeg puta za školarce. Istaknuo je i kako je namjera investitora za donacijom za dječje igralište dobrodošla, budući da nema naznaka da bi u skoro vrijeme bilo sredstava iz nekog drugog izvora za izgradnju i uređenje dječjeg igrališta.5

MarketingVISIT OPATIJA

Predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani naglasila je da u Strategiji Grada Opatije do 2021. godine stoji da se povijesni putevi moraju štititi kao identitet Grada Opatije, a navedenom izgradnjom bi ovaj put nestao, kao i svo zelenilo na parceli.

Uslijedila je vrlo žustra rasprava u kojoj su sudjelovali mnogobrojni građani koji se nisu složili da je put derutan te su neki od njih kazali kako se svakodnevno njime koriste. Predstavljen projekt nije se svidio većini prisutnih, uglavnom zbog prevelike izgradnje na parceli, velikih objekata i manjka zelenila, kao ni prijedlog izgleda novog puta uz obrazloženje da djeluje prestrmo.

Raspravom je aktualizirano i pitanje gradnje treće opatijske ceste. Dugotrajnu raspravu prekinuo je gradonačelnik uz poziv prisutnima da se stave u ulogu gradskih vijećnika te glasaju dizanjem ruke „za“ ili „protiv“ izmještanja puta, jer nema smisla raspravljati o željama o izgradnji objekata i njihovom izgledu budući da je to propisano prostorno-planskim dokumentima.

Pozvao ih je da svojom odlukom pomognu Gradskom vijeću te istaknuo kako će ovaj „glas građana“ biti presedan u Opatiji. Većina prisutnih građana glasala je protiv izmještanja dijela Štrkovog puta.6

55555
MarketingKarneval Opatija

Zadnje novosti

To Top