MarketingMNK Gorovo
Opatija

Završila 1. SEE LEADER konferencija

see leader

Važna međunarodna konferencija okončana je u subotu

Zaključnim predavanjima i panel raspravama jučer je okončana 1. SEE LEADER međunarodna konferencija o praktičnim i teoretskim implikacijama u provedbi LEADER/CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi koja se od srijede održavala u Opatiji, navodi se u priopćenju.

Cilj konferencije, koja je okupila više od 300 sudionika, bilo je poticanje jačeg povezivanja LEADER/CLLD partnerstava, koji okupljaju javnu, civilnu i gospodarsku interesnu skupinu, sa znanstvenim i istraživačkim organizacijama i stručnjacima, kako bi što uspješnije, zajednički, pronalazili rješenja za razvoj ruralnih, ribarstvenih, otočkih i urbanih zajednica, a kojeg autonomno kreiraju te iste zajednice.

– LAG-ovi ne postoje da bi koristili Europsko financiranje, oni postoje da bi koristili društvenu koheziju te kreirali društveni kapital i društvenu dinamiku. Uistinu uspješni LAG-ovi su oni koji koriste Europsko financiranje koje imamo sada da bi se financijski osamostalili i da bi zarađivali na temelju društvenog kapitala koji su stvorili u zajednici, poručila je Marija Roglić iz Montpellier Management Instituta iz Francuske.

Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu istaknuo je da je ključno osigurati da institucije iz javnog sektora imaju kapacitet da bi mogle osmisliti projekt te da bi mogle uspješno aplicirati i ‘povući’ predviđena financijska sredstva.

Svoj osobit doprinos dalo je više od 20 znanstvenika u tri znanstvena ‘sessiona’, dok su predstavnici LAG-ova i FLAG-ova iz jugoistočne Europe imali priliku razmijeniti iskustva i pronaći partnere za projekte na SEE LEADER NetworkingFair-u, a na LEADER/CLLD forumu istaknute su najvažnije smjernice za programiranje sljedećeg proračunskog razdoblja EU pred predstavnicima Europske komisije.

– Ovo je za mene bio izuzetno važan skup, jer je koncept skupa jednako relevantan za decision makere i za LAG-ove. Također, duboko cijenim priliku da čujem što kolege, koji duže imaju kontakta sa znanstvenom perspektivom za LEADER, što mogu reći na tu temu, istaknula je Natalija Bogdanov s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu te dodala da je izuzetno sretna što je imala privilegiju sudjelovati na ovoj konferenciji.

Osim sudjelovanja na predavanjima i panel raspravama sudionici konferencije imali su prilike upoznati ljepote i kulturnu raznolikost našeg kraja kroz četiri zanimljiva i sadržajna izleta.

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

– Htjela bi se zahvaliti svim našim članovima FLAG-a Vela vrata koji su poduprijeli našu odluku da se uključimo kao lokalni organizatori, kao i našem predsjedniku te gradonačelniku Kristijanu Jurjaku, ali i svim drugim načelnicima koji su stali sa svojim znanjem iza nas. Posebno bi se zahvalila našim članovima iz ribarskog sektora i civilnim društvima koji su osim donacija i inputa koji su nam davali doprinijeli i organizaciji maritime heritage ture za posjetitelje naše konferencije, dodala je Eliana Zec Solina, voditeljica FLAG-a Vela Vrata.

– Ovim putem želim uputiti veliku zahvalu svim gradonačelnicima, načelnicima i djelatnicima jedinica lokalne samouprave koji su nam dali apsolutnu podršku te našim članovima i mojoj zamjenici Ireni Kukurin Barić te svima onima koji su omogućili ovu priču koja je bila iznimno jaka. Kao i svima onima koji su uspjeli svim sudionicima uljepšati boravak u Opatiji. Da dožive naš kraj kako treba te da prožive leader pristup koji u Hrvatskoj ima veliku budućnost i veliki značaj, napomenula je Anđela Cvjetković, predsjednica LAG-a Terra Liburna.

Glavna tajnica LEADER mreže Hrvatske, Bojana MarkotićKrstinić, na završnom panelu zahvalila se svim stručnjacima i kolegama.

– Pogotovo se zahvaljujem kolegama iz inozemstva koji su došli u Hrvatsku da nam pomognu da sagledamo kako to izgleda u njihovim zemljama, istaknula je Markotić Krstinić.

Podsjetimo, glavni organizator konferencije je LEADER mreža Hrvatske (LMH), krovno udruženje Lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju i ribarstvu (LAG-ova i FLAG-ova) u suradnji s LAG-om Terra Liburna i FLAG-om Vela Vrata, uz niz partnerskih institucija kao što su Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije – Institut iz Montpelliera (Francuska); Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku; Ekonomski fakulteti Sveučilišta u Splitu; Filozofski fakulteti Sveučilišta u Ljubljani; Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) te Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i brojni drugi… Potporu konferenciji pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, nacionalna Mreža za ruralni razvoj te niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, među kojima i Primorsko-goranska županija, Karlovačka županija i sve JLS u članstvu LAG-a Terra liburna te dio JLS iz članstva FLAG-a Vela vrata. Zemlja partner prve konferencije je Republika Slovenija.

Via: Fiuman.hr

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top