MarketingMariner keramika
Vijesti

Zamjenik župana Braut: U pomorsko dobro investirano 15 milijuna kuna

1605press

Na pomorskom dobru Primorsko-goranske županije u 2021. godini ostvaren je prihod u iznosu od 14,7 milijuna kuna, a 15 milijuna kuna je reinvestirano, izvijestio je na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare zamjenik župana Vojko Braut.

Braut je dodao kako je gotovo devet milijuna kuna usmjereno u poticanje rada Županijskih lučkih uprava, odnosno investicije u lučku gradnju, podgradnju i održavanje pomorskog dobra.

Tijekom predstavljanja Izvješća o broju izdanih koncesija, prikupljenim sredstvima i načinu trošenja sredstava za upravljanje pomorskim dobrom u 2021. godini, zamjenik župana Vojko Braut istaknuo je kako se najveći dio prihoda odnosi na koncesije kojima je davatelj Vlada RH u iznosu od 5,5 milijuna kuna, potom PGŽ s 3,5 milijuna kuna te na sredstva od naknada koju za upotrebu pomorskog dobra plaćaju vlasnici brodica i jahti u iznosu od 4,6 milijuna kuna.

U 2021. godini izdano je osam novih koncesija te je sa svibnjem 2022. godine na snazi ukupno njih 113. Utvrđeno je nešto manje od 400 kilometara ili 32,18 posto granica pomorskog dobra, a u postupku je dodatnih 184 kilometra ili 15 posto. Zanimljiva je činjenica kako se 50 posto od ukupnih utvrđenih granica pomorskog dobra u RH nalazi u PGŽ-u, rekao je zamjenik župana.

Dodao je da je dana suglasnost ravnatelju Županijske uprave za ceste za sklapanje ugovora za sanaciju cesta LC 58118 lokalitet Lič (Pirovište) u iznosu od 1,9 milijuna kuna, LC 58095 dionica Melin-Kimen u iznosu od 1,5 milijuna kuna, LC 58103 lokalitet Artatore 1,4 milijuna kuna te za sanaciju kolnika, oborinske odvodnje i nogostupa na ŽC 5020 lokalitet Gornji Turki u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

U tijeku je javno savjetovanje o Planu razvoja sporta Primorsko-goranske županije i Planu razvoja tehničke kulture 2022.-2027., informirala je resorna pročelnica Sonja Šišić te pozvala sve građane da do 13. lipnja 2022. sudjeluju s prijedlozima i mišljenjima. Dokumenti se nalaze na mrežnim stranicama Primorsko-goranske županije.

Izvještaj o javnom savjetovanju bit će objavljen 28. lipnja 2022., a potom će se uputiti Županijskoj skupštini na usvajanje. Kako je navela, plan razvoja sporta počiva na tri stupa: jačanje rekreacije, poticanje vrhunskih rezultata te suradnja sporta i gospodarstva dok se razvojem tehničke kulture potiče ravnomjerni razvoj djelatnosti na području županije, obrazovani građani sa STEM vještinama i cjeloživotno obrazovanje te inovacije u službi gospodarstva i zelene tranzicije.

MarketingMALONOGOMETNA IGRAONICA

Unatoč tome što nije zakonska obveza, PGŽ je još 2017. godine donijela prve strategije razvoja sporta i tehničke kulture.

Predstavljen je i Izvještaj godišnjeg plana rada ustanove „Jadranski edukativno- istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora“ (ATRAC) za 2021. godinu. Ravnatelj te Ustanove Vedran Martinić rekao je da je, unatoč pandemiji, vidljivost ATRAC-a podignuta na svjetsku razinu. Pozvani su dva puta u misiju Ujedinjenih naroda u Libanonu i Siriji radi saniranja onečišćenja, a nastavljena je suradnja sa svim jadranskim državama te pokrenuta tri europska projekta. ATRAC je i jedna od četiri organizacije na Mediteranu koje imaju ugovor s UN-om, istaknuo je ravnatelj.

Na pitanje novinara o štrajku vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu radi izjednačavanja plaća, zamjenik župana Vojko Braut potvrdio je kako u PGŽ-u nije došlo do štrajka s obzirom je koeficijent plaće izjednačen s koeficijentom vozača hitne službe.

Upitan oko situacije u luci Mrtvaška, otkrio je kako je predstavnik mještana Ilovika indirektno priznao sudioništvo u „maskirnom“ upadu u zonu gradilišta tijekom kojeg je razbijena rampa na ulazu.

Osudio je svako nasilje i napade na ravnatelja ŽLU Mali Lošinj. Izrazio je nezadovoljstvo trenutnom situacijom u kojoj se radovi na 80 milijuna kuna vrijednom projektu ne mogu nastaviti legitimnim putem rekavši da se više ne radi o građanskom aktivizmu već podrivanju pravne države te pozvao državne institucije na djelovanje. S današnje konferencije za novinare izrazio je daljnju podršku PGŽ-a projektu luke Mrtvaška.

55555
MarketingMarinerGMB OPATIJA

Zadnje novosti

To Top