Marketing
Opatija

Zajednički napori za očuvanjem zdravlja i radnih mjesta

IMG_20200402_100003
izvor: opatija.hr

Gradonačelnik Ivo Dujmić i njegovi suradnici održali su sastanak sa sindikatima

Gradonačelnik Ivo Dujmić sa suradnicama, pročelnicom UO za financije i društvene djelatnosti Tamarom Sergo i višom stručnom suradnicom za ljudske potencijale Tamarom Pičuljan Bajt održao je sastanak s predstavnicima sindikata koji djeluju u gradskoj upravi Grada Opatije i gradskim ustanovama Festivalu Opatija, Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin“ i Dječjem vrtiću Opatija.

Na sastanku je razmotrena ponuda gradonačelnika za privremenim umanjenjem plaća djelatnika zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa koja će se, nedvojbeno, negativno odraziti na stanje gradskog proračuna. Grad Opatija je specifičan utoliko što gotovo u stopostotnom iznosu ostvaruje prihode od turizma i djelatnosti koje su vezane uz turizam, a u ovoj sezoni te prihode, najvjerojatnije, nećemo moći ostvariti.

Podsjetimo, predloženo je umanjenje osobnog dohotka u iznosima: 30 % za osobne dohotke veće od 10 tisuća kuna u brutto iznosu, 25 % za osobne dohotke od 8,5 do 10 tisuća kuna brutto, odnosno 20 % za osobne dohotke manje od 8,5 tisuća kuna u brutto iznosu.

Predloženi bi anex kolektivnih ugovora bio na snazi do 1. listopada 2020., a nakon toga bi se sukcesivno situaciji s punjenjem gradskog proračuna osobni dohodci vraćali na sadašnju razinu. U navedenom razdoblju predlaže se i odgoda isplata ostalih prava reguliranih kolektivnim ugovorom (regres, jubilarna nagrada, božićnica).

MarketingMNK Gorovo

Sindikati su svjesni teškoće novonastale situacije i uvažavaju argumente poslodavca. Svi su složni da je u ovom trenutku najvažnije očuvati i zdravlje i radna mjesta. Isto tako, gradonačelnik je istaknuo da uvažava sve sugestije sindikata.

Predložene mjere štednje dobro su promišljene, neizbježne i dugoročno dobro rješenje za sve zaposlene, ali i za građane Grada Opatije. Neophodno je da se izvori proračuna ustale, a nerealno je očekivati da će se to dogoditi u kratkom vremenu, smatram da smo optimistično odlučili da se ova umanjena odnose na razdoblje do 1. listopada 2020. godine. Kao što sam već istaknuo, restrikcija će trajati isključivo koliko bude potrebno, kazao je gradonačelnik Dujmić.

Na sastanku je dogovoreno da će se sindikati što je moguće prije, u roku od 8 dana, očitovati o prijedlogu te predložiti svojim središnjicama da se ovakav anex kolektivnog ugovora potpiše.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top