MarketingJadran
Vijesti

Za razvoj poljoprivrednog gospodarstva PGŽ namijenila milijun kuna

press (1)

Na redovnom susretu s novinarima, župan Zlatko Komadina najavio je ovotjednu sjednicu Županijske skupštine koja će se održati u četvrtak, 29. srpnja 2021. godine u hotelu Royal u Opatiji. Ujedno, predstavio je rezultate Javnog poziva za dodjelu financijskih potpora poduzetnicima u kulturi u 2021. godini. Natječajem se podupire devet projekata u izdavaštvu s iznosom od 100 tisuća kuna.

Za razvoj poljoprivrednog gospodarstva namijenjeno je milijun kuna, a javni natječaj bit će objavljen danas, 26. srpnja na mrežnim stranicama PGŽ-a. Natječaj je otvoren 45 dana, a potpore se kreću u iznosima od 10 do 40 tisuća kuna.

Župan je izrazio zadovoljstvo što se Primorsko-goranska županija nalazi u zelenoj zoni, te dodao kako odluke Županijskog stožera nastoje postići balans između socijalne uključivosti, zdravlja i gospodarstva.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade, Dragica Marač, istaknula je kako je Primorsko-goranska županija produžila zakup nekretnine u Lokvama s Udrugom za pomoć ovisnicima „Vida“. Riječ o stanu veličine 125 kvadrata koji je namijenjen za smještaj rehabilitiranih ovisnika. Ovaj pilot projekt, prvi takav u Hrvatskoj, omogućio je integraciju korisnika u matičnu sredinu što je rezultiralo dobrom suradnjom i zapošljavanjem. Nastavno na uspješne rezultate proteklih pet godina, ugovor o najmu produžen je do rujna 2026. godine.

Županija je ujedno izdvojila 200 tisuća kuna za zanavljanje opreme u domovima za starije osobe. Deset ležajeva posebno namijenjenih za nepokretne osobe nabavit će Dom za starije osobe „Mali Kartec“ Krk, te deset Dom za starije osobe Volosko. „Ulaganje u opremu nastojanje je Primorsko-goranske županije da kvaliteta pružanja socijalne usluge bude na europskom nivou, te da se konstantno razvija“, istaknula je pročelnica Marač.

MarketingMariner keramika

Dodala je kako je Dom Kantrida nedavno ugostio radnu skupinu za socijalnu politiku pri Hrvatskoj zajednici županiji u sklopu obilježavanja deset godina od uvođenja rada po modelu upravljanja kvalitetom E-qalin. Riječ je o modelu koji je usmjeren na podizanje kvalitete njege korisnika, a time i njihovog zadovoljstva, kao i na zadovoljstvo samih djelatnika. Dom za starije Kantrida, istaknula je pročelnica, posjeduje tri certifikata, te je nastavna baza Medicinskog, Filozofskog, te Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Ocijenivši kako time spada u sam vrh Europe i može poslužiti kao model i primjer dobre prakse.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović izvijestio je kako je danas PGŽ svega pet novooboljelih, a udio broja pozitivnih unutar broja testiranih je u stalnom padu – u tjednu od 28. lipnja do 4. srpnja iznosio je 3.5%, a u tjednu 19. do 25. srpnja 0.68%. Rezultat je to pravovremene reakcije u srpnju, nadodao je. Prvenstveno je povećan broj testiranja, koji uvijek premašuje tisuću dnevno, kao i subjekata koji testiranja provode. „Širokom preventivnom javnozdravstvenom akcijom pronalaženja novozaraženih ljudi i mjesta širenja zaraze obuhvaćena je cjelokupna populacija, ne samo određeni segment, što pokazuje realnu sliku transmisije, ali i mjere koje je zajednica poduzela“, objasnio je ravnatelj. Dodao je kako je cilj Primorsko-goranske županije procijepiti 60-65% odraslih stanovnika, te da smo trenutno, iza Zagreba, druga županija u Hrvatskoj po broju cijepljenih.

 „Ovo je sredina koja iz sve snage želi izaći iz epidemiološke krize i pozivam još jedanput na zajedništvo svih dionika unutar sustava, prije svega građane na cijepljenje“, poručio je i dodao kako se trenutno u dvorani Zamet, kao i na ostalim lokacijama u Županiji, cijepljenje odvija po principu otvorenih vrata. Ravnatelj je još jednom izrazio zahvalnost građanima na visokoj svijesti u trenutnoj situaciji.

55555
MarketingMALONOGOMETNA IGRAONICA

Zadnje novosti

To Top