MarketingMariner keramika
Kultura

Vrhunski interpreti na koncertu u Miramaru

miramar

U sklopu cjelovitog pristupa turističkoj djelatnosti i animaciji gostiju hotel Miramar u Opatiji nudi svojim gostima unikatnu kulturnu ponudu na visokom nivou.

Tako je u petak 4. siječnja muzicirao Kvartet Bečke filharmonije u sastavu: Peter Wachter, Marian Leško prve violine, Martin Lemberg viola, Bertin Christelbauer čelo i Franz Bauer kontrabas.

Poseban obol koncertu austrougarskog štiha dao je narator Franz Bauer koji je ispričao mnoge intrigantne priče o valcerima dinastije Strauss, povezavši ih na duhovit i pristupačan način s Opatijom i okolicom. Ovdje valja izdvojiti jedan „štiklec”, kako bi se to agramerski reklo, poznati valcer „Ruže s juga”, čest gost programa Novogodišnjeg koncerta u Beču, Johanna Straussa sina inspiriran je ružama koje su rasle na padinama iznad Ike.

Program je započeo Carskim kvartetom Josepha Haydna u d – duru op. 763. Riječ je o kvartetu koji u drugom stavku, adagiu sadrži fragmente nacionalne himne Savezne Republike Njemačke.

Prije izvedbe Carskog kvarteta moderator nas je podučio kako navedena himna sadrži motive naše narodne pjesme „Jutros sam se rano stala” iz Međimurja. Joseph Haydn često je dolazio u doticaj s hrvatskom zajednicom u Gradišću te je usput upijao narodne napjeve. Začetnik muzikologije u Hrvata Franjo Ksaver Kuhač nepokolebljivo je inzistirao na tezi da je Joseph Haydn Hrvat, ali tu tvrdnju treba staviti u kontekst vremena u kojem je izrečena. U nastavku programa slušali smo uvertiru opereti „Orfej u podzemlju” Jacquesa Offenbacha.

Članovi kvarteta svirali su meko i prozračno s izuzetnim osjećajem za protočnost glazbenog tijeka, posebne pohvale izreći ćemo Martinu Lembergu na violi. U glazbi Johanna Straussa čuli smo kompaktnu svirku kao da slušamo cijeli orkestar a ne gudački kvartet/kvintet. Sve je proteklo u nenametljivoj ali zamjetljivoj, virtuozno istančanoj glazbenoj misli. U govoru tijela glazbenika iščitavao se osobit trud i posvećenost notnom zapisu.

MarketingMariner keramika

Nakon službenog djela programa uslijedila su dva dodatka, također iz beskonačnih notnih prostranstava obitelji Strauss. Prvo smo slušali Pizzicato – polku, drugo a možda i nikada nisam čuo tako precizan i koloristički raznorodan pizzicato. Poseban šarm izvedbi dala je gošća hotela koja se pridružila glazbenicima i na improviziranom trianglu (koji je kreiran od čaše za pjenušac i desertne vilice) pomogla ostvariti što uvjerljiviju izvedbu.

Koncert je završio Radetzky koračnicom Straussa oca. Gosti koncerta ispratili su ga ovacijama. A sve ovo može poslužiti kao uvertira u izložbu „Bio jednom jedan car” krajem mjeseca u HRMT-u, s ciljem cjelovite revitalizacije K.u.K baštine.

Od hotela Miramar bi se mnogo toga moglo naučiti u smislu pristupa ugostiteljstvu i animaciji gostiju jer ukoliko se želi turista zadržati mora se njime baviti jer neće samo poslati novac i ne „smetati”. Bilo bi poželjno da se kreatori opatijskog javnog mijenja što prije s tim pomire. A i da to uđe u naš mentalitet, jer ovo sada je život na staroj slavi bez želje za napretkom i turističkom tj. kulturnom ponudom na jednom ozbiljnijem nivou. Fraza „Stara dama” je opijum za narod a loša percepcija hotela Miramar u Opatiji zaudara na glupost, da parafraziramo Milana Kunderu.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top