Turizam

Villa Plasa u Zalukima i projekt “One su hodile” nominirani za nagradu Suncokret ruralnog turizma

IMG_7578

U devetom po redu natječaju za dodjelu nacionalnih nagrada Suncokret ruralnog turizma – Sunflower Award za 2021. godinu natječu se Villa Plasa u Zalukima i projekt “One su hodile” posvećen mlekaricama

Organizator natječaja je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” koji kažu da – Ono što ovu nagradu čini posebnom je što ona nije samo priznanje najboljima, već i poticaj ostalima da naprave iskorak u unaprjeđenju svoga poslovanja, a time i ruralne turističke ponude i zadovoljstvu brojnih gostiju.

Ove godine glasati može i javnost

Kandidate će ove godine moći ocjenjivati i javnost, otkrila je Dijana Katica, predsjednica Udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”.

Tako će i ove godine Ocjenjivački sud, sastavljen od brojnih stručnjaka iz različitih područja, imati velik izazov – izabrati najbolje od najboljih prema jasno definiranim kriterijima.

Kada je riječ o prihvatljivim kandidatima, na natjecanje su se do 30. studenoga 2021 mogla javiti turistička seljačka gospodarstava, poduzetnici u ruralnom turizmu, projekti/nositelji pojedinih projekata, odnosno sadržaja sukladno natječajnoj dokumentaciji i Pravilniku.

Kandidate prijavljuju jedinice područne i lokalne samouprave, turističke zajednice i slične organizacije i ustanove pa je tako ove godine Turistička zajednica općine Matulji prijavila Villu Plaso u Zalukima, selu u zaleđu Matulja, te projekt “One su hodile”.

IMG_7578

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Villa Plasa

“Po nekadajnu” je misao vodilja u objektu Villa Plasa u Zalukima. U ponudi ima isključivo autohtona jela, sezonske i autohtone namirnice, te je cjelokupni doživljaj prožet zadovoljstvom i uživanjem u hrani, pričama i u bogatoj povijesti kraja, a koje se kriju iza svakog tanjura.

Kvaliteta namirnica, prilagodba menija sezoni i tradicionalna priprema najvažniji je segment ponude koje posjetitelji prepoznaju i redovito se vraćaju. Osim užitka u hrani, gosti mogu uživati i u prirodi, domaćim životinjama koje bezbrižno šeću imanjem te u nizu pješačkih i biciklističkih staza koje okružuju Villu Plasa.

Bogata povijest kraja u kojem se nalazimo, te povoljna klima i nasljeđe inspiriraju svih u Villa Plasa te to jako dobro prenašaju na sve posjetitelje koji uvijek dolaze po još.VILLA PLASSO

Osam kategorija za nagradu

Kategorija je ukupno osam, a birat će se najbolja: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Vinski turizam (i ove će se godine nagrada dodijeliti pod pokroviteljstvom Europske kulturne rute Iter Vitis), Craft turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti te Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: “Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla”, “Zaštićena oznaka izvornosti”, “Zajamčeno tradicionalni specijalitet”, “Eko proizvod“, “Zaštićene oznake izvornosti vina (ZOZP, ZOI)”, “Hrvatski otočni proizvod”, “Hrvatska kvaliteta”, “Izvorno hrvatsko” i druge marketinške oznake.

Projekt One su hodile

Mlekarski put je spomen svim mlekaricama, svim ženama koje su teško živjele i stalno bile pod bremenom. One bi svakoga jutra prije pet sati, stavile na leđa košaru sa trideset do četrdeset litara mlijeka, i tako sa bremenom išle u Opatiju. Sasvim zasluženo, nakon 100 godina, mlekarice imaju svoj počasni put od Gašpari, preko Zdemera, Kućela i Brezovca, sve do Rukavca na kojem se nalaze i edukativne tabele koje govore o njihovom životu, kao i kamene klupice – počivala.

Otvaranje “Mlekarskega puta” pravi je put turističke valorizacije Primorskog kraja jer predivna priroda, bogata povijest, tradicija, te priče  predaka treba znati prenositi dalje, djeci ali i svima onima koji posjete Matuljski kraj.

dsc_0361

 

55555

Zadnje novosti

To Top