MarketingMariner keramika
Opatija

Vijećnici opatijskog SDP-a amandmanom koji je gradonačelnik prihvatio za sada zaustavili ideju o zabrani radova ljeti u Veprincu

Pressica 08.11.2021. 2

Opatija – Veprinac će, kako stvari stoje, i dalje biti izuzet iz ljetne zabrane građevinskih radova na području Opatije, zahvaljujući Klubu vijećnika SDP-a koji je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća podnio amandman, kao i gradonačelniku Opatije Fernandu Kiriginu koji je taj amandman prihvatio. Povod za reakciju SDP-ovih vijećnika bila je primljena peticija sa 159 potpisa stanovnika Veprinca, koji su zatražili da se odustane od odluke što je predviđala zabranu radova na veprinačkom području u ljetnim mjesecima.

Time je na početak vraćena priča koja je započela nakon što su se Gradu Opatiji usmeno obratili iznajmljivači s područja Veprinca i predsjednica Mjesnog odbora Zorica Sergo, sa zahtjevom da se razmotri donošenje odluke kojom bi se Veprinac  izjednačio s ostalim dijelovima Opatije u kojima je ljeti onemogućeno izvođenje  zemljanih radova – iskopa i radova na izgradnji konstrukcije građevina.

Grad Opatija temeljem te inicijative u javno savjetovanje pustio je prijedlog Odluke o zabrani izvođenja radova za 2022. godinu u kojoj je uvršteno i područje MO Veprinac.

Međutim, vidjelo se da se na javnom savjetovanju donekle promijenio stav MO Veprinac, jer su sada tražili zabranu radova između 16 sati i 9 sati ujutro. No, takvo polovično rješenje ne bi zadovoljilo niti jednu „stranu“. S obzirom da je Odlukom onemogućeno izvoditi radove od 20 do 8 sati kroz cijelu godinu, prijedlogom MO Veprinac bi se zabrana uvela samo u razdoblju od 16 do 20 sati i ujutro od 08 – 09 sati.  Ali, to je gotovo neprovedivo jer je praktički nemoguće organizirati svakodnevnu kontrolu pravovremenog prestanka izvođenja radova. Osim toga, to ne bi zadovoljilo ni iznajmljivače obzirom da bi im strojevi od jutra do popodne mogli izvoditi teške građevinske radove, kazali su iz SDP-a na tiskovnoj konferenciji posvećenoj ovoj temi SDP-ovi vijećnici Kristian Tončić i Ivan Vidaković.

Osvrnuli su se i na medijski istup predsjednice MO Veprinac Zorice Sergo, koja se u javnosti pojavila s trećom verzijom i tvrdnjom da Mjesni odbor nije bio za zabranu radova, već samo za ograničavanje upotrebe teških strojeva.

MarketingMariner keramika

Gospođa Sergo ili ne govori istinu ili ne razumije nešto što se na Gradskom vijeću više puta objašnjavalo. Naime, Zakon je propisao da gradovi i općine svojim odlukama mogu uvesti obustavu radova u određenom vremenskom periodu, a to se odnosi na „teške“ građevinske radove iskope i konstruktivne radove. Dakle, taj isti Zakon govori da se svi ostali građevinski radovi mogu obavljati pa sad ovaj najnoviji prijedlog koji je iznesen u medijima Grad Opatija i da želi ne može provesti, kazali su iz SDP-a.

Dodali su kako je žalosno da se u pokušaju politizacije rada MO Veprinac nasuprot gradske vlasti predlažu odluke koje su očito u suprotnosti sa željama mještana.

Predsjednica Mjesnog odbora Veprinac i njeni kolege koji čine većinu očito se ne obaziru na potrebe svojih susjeda. Obrazac tog ponašanja je jasan i ponavlja se iz situacije u situaciju. MO Veprinac inicira prijedloge prema gradskoj upravi, pa ih onda panično pokušava mijenjati kada vide da se mještani s njima ne slažu. Tada naknadno organiziraju peticije i rade javne rasprave i tribine, umjesto da su s time počeli kako bi čuli stav sumještana. Takvu situaciju smo imali prije godinu dana za kompostanu, reciklažno dvorište za građevinski materijal i azil kada je lokacije predložio bivši gradonačelnik, a kao MO Veprinac ništa nije znao nego je pred Božić uznemirio ljude. A istu situaciju imamo i sada, zaključili su SDP-ovi vijećnici Kristian Tončić i Ivan Vidaković.

55555
MarketingNovax

Zadnje novosti

To Top