MarketingMariner keramika
Opatija

Veliko ulaganje u opatijski rasadnik i Amerikanske vrtove

Amerikanski vrtovi

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije je u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja – Urbana aglomeracija Rijeka, Parkovima d.o.o. Opatija dodijelilo 11,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte Revitalizacije Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina. Ovom prigodom su gradonačelnik Ivo Dujmić i direktor Parkova Ivan Bilobrk održali konferenciju za medije na kojoj su predstavili ova dva „zelena“ projekta koja će Opatiji pružiti novi i atraktivan posjetiteljski sadržaj na otvorenome.

Ukupna vrijednost oba projekta iznosi 19,3 milijuna kuna, dodijeljena bespovratna sredstva iznose 11,2 milijuna kuna, a razliku od odobrenih sredstava sufinancirat će Grad Opatija kao partner i Parkovi kao nositelj projekta. Projekt Revitalizacija Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina prijavljen je kroz Europski fond za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“ sukladno natječaju „Revitalizacija brownfield lokacija na području Urbane aglomeracije Rijeka“.

Usporedno s obnovom Ville Angioline revitalizaciju će doživjeti i obližnji rasadnik. U bliskoj budućnosti postat će izložbeno-edukativni urbani prostor.

Konkretne aktivnosti projekata predstavio je direktor Parkova d.o.o. Ivan Bilobrk te je naglasio da će se u rasadniku uzgajati sadni materijal tvrtke Parkovi, koja će i upravljati njime, biljne vrste koje postoje ili su postojale u parku Angiolina krajem 19. stoljeća. Također, ondje će biti Centar za posjetitelje praćen ugostiteljskim sadržajem. Istočni dio postojećeg staklenika i spremište za kočije bit će obnovljeni u izvornom obliku, ali s namjenom za posjetitelje. Predstavljajući radove u Amerikanskim vrtovima, naglasio je da će se u ovoj završnoj fazi uređenja Vrtova unaprijediti zelene površine, urediti izložbeni rasadnik te će biti otvorien ugostiteljski objekt – vrtna kuća Kaktus bar

MarketingMariner keramika

Podsjetimo, Amerikanski vrtovi ponovno su otvoreni u proljeće 2019., nakon prve faze uređenja. Povijest vrtova seže u 1926. godinu kada u Opatiju stiže Mađar Kuczor koji se prodajom mađarske paprike obogatio u Americi. Kuczor je u Opatiji pronašao i svoju bračnu družicu, Hildu von Hortenau. U svome je vrtu bračni par Kuczor zasadio gardenije, kamelije, magnolije i razno mediteransko bilje.

– Napokon krećemo u finalnu obnovu Amerikanskih vrtova na nešto više od 9 tisuća četvornih metara terasaste površine. Za uređenje je u prvoj fazi sredstvima Ministarstva turizma i Gradskim proračunom osigurano oko 2 milijuna kuna te još 1 milijun i 700 tisuća kuna za izgradnju pješačkog mosta preko Nove ceste. Prostor Amerikanskih vrtova izniman je za održavanje raznih prigodnih manifestacija i kulturnih događanja. Čekali smo dugo na ova sredstva i sada je konačno došao trenutak da možemo krenuti u posljednju fazu rekonstrukcije ove atraktivne površine, rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić. Također, posebno me veseli da možemo započeti radove na rasadniku u Parku Angiolina koji već godinama čeka svoj red na ovoj atraktivnoj lokaciji. Projekt rekonstrukcije je detaljno osmišljen i dugoročno će zadovoljavati gotovo sve posjetiteljske ciljne skupine. Dobivamo jedan moderni dnevni boravak na otvorenome, koji je dovoljno specifičan i koji će služiti na ponos destinaciji. Po završetku navedenih projekata imat ćemo dva nova atraktivna posjetiteljska sadržaja u gradu, a što je trenutno itekako važno, radi se o sadržajima za aktivnosti i šetnju na otvorenome, zaključio je gradonačelnik Dujmić. Javlja Fiuman.hr.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top