MarketingMNK Gorovo
Opatija

Ususret Balinjeradi 2019.

balinjerada 2018
Foto: Smiljan Prpić

36. Balinjerada ove godine održava se 24. veljače 2019.

Nadaleko poznata utrka na balinjerama, kugličnim ležajevima održava se jednom godišnje za vrijeme karnevala u Opatiji. Ovo je već 36. tradicionalna balinjerada u kojoj će se maskirani sudionici spuštati na svojim vozilima uglavnom ručne izrade po glavnoj opatijskoj ulici. Tu se mogu vidjeti vozila u koja je uloženo puno truda i rada zaljubljenika u utrke na balinjerama. Najzanimljivija su alegorijska kola ručne izrade ali i najmanji karić može izazvati oduševljenje jer sudionici utrke nemaju samo ulogu vozača i suvozača već se svaki od njih potrudi u karnevalskoj maniri najbolje maskirati i ironično osvrnuti na trenutačnu situaciju. Kategorije u kojima se sudionici natječu su monopatini, karići unjuli, karići dvojki i na kraju Merikanska vozila. Obično je vozilo napravljeno od balinjera, timuna odnosno upravljača i daske kao osnove.  Osim brzine nagrađuje se i najbolja maska.

Za vrijeme održavanja Balinjerade za sav promet zatvorena je glavna opatijska prometnica ali za sve željne pustolovine i adrenalina organiziran je Taxi sa kojim se možete spustiti do Slatine i doživjeti karneval u Opatiji na autentičan način. Taxi vozi za vrijeme treninga od 10:00 sati. Start utrke, najuzbudljiviji dio, uvijek je točno u podne a nakon utrka slijedi mimohod karnevalskih grupa. 

Nakon Balinjerade u 13:00 h održat će se još jedna zanimljivost karnevala koja je već počela biti tradicija- Kukalka, svojevrsna morska alka. Kukali, koji se tradicionalno kupaju prvog dana godine na Slatini i ovoga će puta to učiniti ispred hotela Milenij i u plićaku zaigrati Kukalku.

Start utrke Balinjerade je kod hotela Bristol dok se nekad startalo s vrhu ulice koja vodi na opatijski mul. Na You tube portalu pronašli smo staru snimku pod nazivom “Balinjerada Opatija i Santa Marija 1989.” autora Villyja M. u kojem je Merikasnko vozilo- brod Santa Marija osvojila prvo mjesto. Snimka nije najboljeg zvuka i kvalitete ali nas vraća u nostalgična vremena i dočarava djelić atmosfere koja nas očekuje ove nedjelje u podne.

Marketing

 

Obavezno posjetite ovu utrku, jer osjećaj uzbuđenja, euforije i veselja koje se može osjetiti na startu ne može se mjeriti sa nijednom utrkom a zvuk koji proizvode balinjere u kontaktu sa asfaltom nezaboravan je zvuk.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top