Marketing
Kultura

Udovica Borisa Papandopula posjetila Hrvatski muzej turizma

PAPANDOPULO LUKA NALIS
  • Zdenka Papandopulo, supruga pokojnog skladatelja Borisa Papandopula posjetila je Hrvatski muzej turizma u Opatiji

Povod za posjet je zbirka Strozzi – Papandopulo koja je dio fundusa HRMT-a. Boris Papandopulo jedan je od najvećih hrvatskih suvremenih skladatelja izuzetno velikog opusa. Nakon Drugog svjetskog rata Papandopulo dolazi u Rijeku gdje preuzima dužnost ravnatelja opere te se nastanjuje u Opatiji.

Zbirka Papandopulo sadrži mnogo maestrovih partitura ali i partitura drugih skladatelja čija je djela dirigirao, navedene partiture daju sjajan uvid u repertoarne tendencije koje su vladale sredinom prošlog stoljeća. Boris Papandopulo bio je pasionirani dirigent, dirigirao je u teatru svaku drugu večer i to opere, balete i koncerte. Bio je poznat i kao strog interpret bespogovorno predan notnom zapisu i izvedbenoj preciznosti.

U prilog navedenom možemo navesti sljedeću anegdotu: prilikom Papandopulovog ravnanja izvedbom verističke opere Andrea Chenier Umberta Giordana dogodilo mu se da se prizor revolucije u trećem činu raspao, inače riječ je o fragmentu opere koji je izuzetno teško izvesti, drugi dan maestro je bio neobično ravnodušan spram činjenice da mu se ansambl – scena raspala i onda pa su ga suradnici pitali kako to da se ne ljuti na što im je on odgovorio: „Je pa kaj ko je vidio da je v revoluciji reda”.

Iz opusa Borisa Papandopula izdvojit ću jednu meni dragu skladbu a to je „Muka Gospodina našega Isukrsta” sjajna skladba za sole i zbor a capella koja se uoči Uskrsa uvijek može čuti i vidjeti na programu HRT-a. Gospođa Zdenka Papandopulo u Opatiji je obišla Hrvatski muzej turizma u pratnji naše ugledne muzikologinje, glazbene kritičarke i publicistkinje Bosiljke Perić Kempf, ravnateljice HRMT-a Gabrijele Krmpotić Kos, više kustosice Mirjane Kos i ostalih djelatnika jedine nacionalne muzejske ustanove na rivijeri.

MarketingMNK Gorovo

Iako je u poznijoj životnoj dobi Zdenka Papandopulo razgledala je muzejski postav s izuzetnim interesom te ispričala mnogo detalja o svom životu s velikim skladateljem. Na kraju valja spomenuti da je Boris Papandopulo pokopan na opatijskom groblju uz svoju majku veliku sopranisticu Maju Strozzi Pečić te kćer Maju Papandopulo Mijač.unnamed

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top