Marketing
Vijesti

U Voloskom otvoren MOHO centar

IMG_7475

Nakon mnogo godina zapostavljana, u Voloskom je večeras otvoren interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar. Prije samog otvaranja u prepunom centru tražilo se mjesto više. Mnogobrojni posjetitelji koji su htjeli prisustvovati ovom velikom događaju ostali su ispred samog centra.

IMG_7476

U raspravi na otvaranju sudjelovali su akademik Mirko Orlić i prof. dr. sc. Marijan Herak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, dok je moderatorica bila prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić. Profesor Herak posebno je emotivno govorio o životu i djelu Andrije Mohorovičića istaknuvši da se Prirodoslovno-matematički fakultet bori za brendiranje lika i djela jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika.

“Nacionalna sramota je da na mjestu gdje je Mohorovičić postigao svoje otkriće njegova država još nije našla sredstva da mu podigne spomenik”, naglasio je akademik Orlić. Ovaj centar samo djelomično ispravlja tu nepravdu.

Andrija Mohorovičić jedan je od najvećih svjetskih geofizičara koji je ostavio dubok trag u meteorologiji i seizmologiji. Rođen 23. siječnja 1857. u Voloskom. Najveći doprinos znanosti bilo mu je otkriće diskontinuiteta u zemljinoj kori. Po njemu je nazvan sloj zemljine kore – Moho sloj, krater na mjesecu, asteroid 8422, Geofizički zavod PMF-a, Gimnazija u Rijeci te brojne ulice diljem Hrvatske.

MarketingMariner keramika

IMG_7477

Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar u središte svog budućeg djelovanja stavlja interakciju turističkih, znanstvenih i kulturnih aktera, organizacija i udruga, s korisnicima poput djece, mladih, posjetitelja, turista i slučajnih prolaznika, s ciljem kontekstualiziranja i približavanja povijesnih činjenica vezanih uz rodno mjesto znanstvenika Andrije Mohorovičića.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top