MarketingMariner keramika
Kultura

U Šušnjevici otvoren interpretacijski centar “Vlaški puti”

otvorenje vlaski puti

U sklopu projekta Učka 360° u Šušnjevici otvoren Interpretacijski centar „Vlaški puti“

Šušnjevica, 8. studenog 2019. – U sklopu EU sufinanciranog projekta Učka 360˚ u zgradi škole u Šušnjevici otvoren je Interpretacijski centar „Vlaški puti“, koji je osmišljen kao mjesto na kojem će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik. Interpretacijski centar je, uz Centar za posjetitelje Poklon te volontersko-informacijske centre u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi, ključni infrastrukturni zahvat u sklopu projekta, a realizirala ga je Općina Kršan koja je, uz Javnu ustanovu Park prirode Učka i Udrugu BIOM, partner na provedbi projekta Učka 360˚.
„Vlaški, odnosno tzv. istrorumunjski jezik lokalno je blago, ali i zaštićena nematerijalna kulturna baština Hrvatske, s obzirom da je došlo do prekida prirodnog prijenosa s roditelja na djecu, čime je ovaj jezik postao visoko ugrožen. Stoga vjerujem kako će ovaj Interpretacijski centar pridonijeti očuvanju vlaškog jezika i to kroz zanimljive edukativne radionice te različite publikacije sa zavičajnom tematikom“, istaknuo je Valdi Runko, načelnik Općine Kršan.

Autori Interpretacijskog centra, koji će uz Mediateku i tematske staze „Putevima kontrabanda“ biti temelj budućeg Ekomuzeja „Vlaški puti“, su Viviana Brkarić, Tamara Nikolić Đerić i Valter Stojšić. Duž cijelog poda Interpretacijskog centra izrađena je interpretacijska grafika karte Šušnjevice i okolice u dekorativnom premazu na bazi poliuretan smole, s toponimima i nazivima mjesta na vlaškom i hrvatskom jeziku, koju je izradio dizajner i ilustrator Valter Stojšić. Dodatno, ispred muzeja je napravljena i sjenica inspirirana tradicionalnim istarskim sjenikom „tettoiom“ ili „trtojom“, koja se sastojala od četiri drvena stupa pokrivena slamom od raži (šegale) te je služila za spremanje sijena i slame, a u sklopu Ekomuzeja danas služi za održavanje edukativnih radionica.

„U Mediateci će svi zainteresirani moći pretraživati građu na vlaškom i žejanskom jeziku, digitalizirane publikacije o jeziku i jezičnoj zajednici te publikacije sa zavičajnom tematikom, dok će se kroz tematske staze „Putevima kontrabanda“ ispričati priča o krijumčarenju koje se tridesetih godina prošlog stoljeća odvijalo na području Parka prirode Učka“, pojasnila je Viviana Brkarić, jedna od autorica Interpretacijskog centra.
Ukupna vrijednost Projekta Učka 360˚ je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri na provedbi projekta.

„Cilj svih aktivnosti koje provodimo u sklopu projekta Učka 360˚ jest povećati privlačnost i raznolikost sadržaja Parka prirode Učka te unaprijediti kapacitete Ustanove, s ciljem podizanja razine znanja posjetitelja i lokalnog stanovništva o Parku i potrebi zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti, a sve u svrhu održivog korištenja prirodne baštine. Sve aktivnosti planirane su tako da daju dodanu vrijednost lokalnoj zajednici pa vjerujem kako će Interpretacijski centar, kao ključni dio budućeg Ekomuzeja, postati kulturno-edukativno središte ovog kraja, s utjecajem na razvoj kulturnog i ruralnog turizma“, zaključio je Egon Vasilić, ravnatelj JU PP Učka.
Svečanom otvorenju Interpretacijskog centra „Vlaški puti“ prisustvovali su Nj. E. Constantin-Mihail Grigorie, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Rumunjske te ministar savjetnik Narcis Daniel Seiceanu, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain sa savjetnicom direktora Ljiljanom Bukovec, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko te brojni drugi uzvanici s lokalne, regionalne i nacionalne razine.

Događanje su prigodnim nastupom zaokružili članovi KUD-a Ivan Fonović Zlatela te djeca polaznici Jezične igraonice Puljići i OŠ Ivan Goran Kovačić.

Javljaju iz Parka prirode Učka.

55555
MarketingNovax"

Zadnje novosti

To Top