MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Kastav

U ponedjeljak na Fortici Zeleni Kastav

DSC_7007
foto: Branko Jani Kukurin

Ljeto je ….plodovi marljivih sudionika „Zelenog Kastva“ dozrijevaju i dolaze na 59. „Zeleni Kastav“ koji će se održati u ponedjeljak – 13. 07. 2020. od 18 – 21 sat na Fortici, u centru Kastva. Vrijeme će biti idealno 27 stupnjeva, sunčano…s laganim vjetrićem ispod krošanja stoljetnih stabala.

Prošlomjesečni „Zeleni Kastav“ posjetio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, gospodin Zdravko Tušek. Obišao je sve sudionike, porazgovarao s njima o njihovim planovima i teškoćama, te je dogovoren i sastanak u Ministarstvu s ciljem potpore i pomoći udruzi sudionika „Zeleni Kastav“ koja ima puno planova vezano uz sajmove, edukaciju stanovništva , razvoj lokalne ekološke poljoprivrede.

Na 59. „Zelenom Kastvu“ sudjelovat će preko 30 sudionika, uglavnom stalnih uzgajivača i proizvođača – jedan najlokalniji , OPG Smojver Milka iz Jurčići kraj Kastva, gospođa ima 82 godine i još se bavi poljoprivredom. Uzgaja malo povrća i prekrasno cvijeće „statice“ koje se osuše i traju jako dugo. Na sajam donosi i malo blitve organskog uzgoja.

OPG Petrinjčica i ove godine je prisutna na sajmu i donose plave, sočne, slatke američke borovnice, organski uzgoj s puno rada i ljubavi, u dijelu netaknute prirode okolice Petrinje.

Iz Hrvatskog Zagorja, okolice Tuhlja, dolazi OPG Pleško Brankica s proizvodima ruža „Damascena“, starinskih sorti koje imaju intenzivan miris a koriste se u izradi kozmetike i prehrani, donose kreme, hidrolate, sirupe, likere, marmelade, latice sušenih ruža, svakako savjet da ih ne zaobiđete.

OPG Picek Jasna, vrt „Mala vidrica“ iz okolice Županje dolazi sa sezonskim bobičastim voćem, a OPG Loboda iz Slavonije donosi marelice i breskve. OPG Karas iz okolice Karlovca dolazi s prvim žutim lubenicama, a OPG Kukurin iz Kastva sa zadnjim ovoljetnim jabukama starih sorti.

U uobičajenoj ponudi, kao i do sada bit će izobilje svega, mlade salatine, rige, radiča, glavica salate, mlade blitve, mlade kapulice, mladog češnjaka, raštike, mrkve, rotkvica, stare kapule, graha, žitarica, brašna i palenti, rajčice, krastavaca, paprike, mladog krumpira, tikvica, cikle, mladog kelja i mladog kupusa, savijača, kruha i kroasana, marmeladi i džemova bobičastog i drugog voća, salsi, „konšerve“, sušenih gljiva, svih mogućih sirupa, izobilje prerađevina – senfova, namaza, octeva, ulja i smole iz Amazone, jaja kokica s podnožja Velebita s ličke strane, med i apikompleksi, čuveni ocat po recepturi Sv. Hildegard, tjestenine raznih okusa i oblika, energetske pločice sušenog voća i orašastih plodova, razne kombinacije meda i dodataka za jačanje imuniteta, prirodni enzimi, sokovi aronije u raznim kombinacijama, čajevi od ljekovitog bilja, konopljino ulje, proteini i kozmetika, granulat sikavice i mješavina čaja od lista sikavice za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, aromatično vino i likeri, sredstva za njegu naših domova i odjeće, presadnice ukrasnog bilja.

40402880_1931406003583637_6726546159998861312_ožutelubenice

Bogatu ponudu upotpunit će i kravlje mlijeko, jogurti, sirutka i sirevi s raznim začinima, ponovno će s nama biti i OPG Perković iz Slavonije s kozjim mlijekom, sirutkom i sirevima raznih okusa i začina, dimljeni i nedimljeni, a i uobičajena bogata ponuda suhomesnatih proizvoda Kmetije Žgajnar iz Postojne!

Dobri duh Amazone „Mayantu“ dolazi sa smolama i uljima , porazgovarajte s Anom Borović da biste saznali gdje i kako se koriste, sve su to „lijekovi iz prirode“ još od davnina. Na sajmu možete pronaći i puno eteričnog ulja lavande, hidrolata, sapuna, vrećica sušene lavande, jastuka punjenih lavandom, a sve to donose naša dva lokalna OPG-a. Sajam će biti upotpunjen i ponudom kozmetike, parfema, šampona, sapuna i krema za „zdravlje“ od ljekovitog bilja.

Marketing

I ovoga puta, tu su i osobe s invaliditetom, naši DIP-ovci s volonterima i voditeljicom – Martom Berčić…u ponudi imaju svakojakih rukotvorina iz recikliranih prirodnih materijala – BUDITE HUMANI I, MOLIM VAS, NEMOJTE ZAVRŠITI KUPOVINU, A DA JEDNU SITNICU NE KUPITE I KOD NJIH – po principu predložene donacije za koju dobijete „potvrdu“ – jako puno im znači da su „prihvaćeni“ – a sve su to mladi ljudi s puno zdravstvenih teškoća. Sakupljaju novac za uređenje njihovog novog poslovnog prostora.

Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na samom ulazu u prostor Fortice, dezinficirajte ruke sa sredstvom na stolu, a moći ćete dobiti sve informacije vezano uz održavanje sajmova, učlanjenja u neku od Grupa solidarne razmjene, akcije sakupljanja čepova koja je u tijeku, akcije darivanja/posuđivanja knjige.Sajam će biti osiguran redarima iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko parkiranja, zaustavljanja i nestvaranja gužve, kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.

Mjesec srpanj je „mjesec bez plastike“, te organizator poziva da je nastojimo što manje koristiti, a ujedno pozivaju posjetitelje da dolaze u kupovinu s platnenim torbama, kako bi dali i mi mali prilog za budućnost čovječanstva. Tijekom sajma, u ponedjeljak predviđeno je i uobičajeno javljanje uživo, s nagradnom igrom za slušatelje Radio Kastva!

Za kraj organizator se zahvaljuje svima koji su pridonijeli organizaciji, a posebno djeci osnovnih škola i vrtića iz Kastva i okolice čiji će radovi krasiti sajamski prostor, također zahvale idu i na adrese Grada Kastva, Kriznog stožera CZ Grada Kastva, TZ Grada Kastva, LAG-a Terra Liburna, HUBDR Kastav i fotografa/ volontera, Branka Janija Kukurina. SVI STE POZVANI – „Zeleni Kastav“ – TO SMO SVI MI ZAJEDNO !

DSC_6988

 

Izvor: TZ Grada Kastva

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top