MarketingMariner keramika
Vijesti

U PGŽ 37 novooboljelih od koronavirusa, broj aktivnih slučajeva stagnira

stozer

„Danas na području PGŽ imamo 37 novooboljelih i 38 ozdravljenih osoba, dok je broj aktivnih slučajeva 418. Kao što vidite, broj aktivnih slučajeva stagnira, kao što ne raste ni broj hospitaliziranih osoba. Na bolničkom liječenju se nalazi 35 pacijenata, od toga su dvije osobe na respiratoru, a tijekom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih osoba od COVID-19 bolesti. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 407 uzoraka“ rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović. Najavio je kako sljedeći tjedan počinje procjepljivanje AstraZenecinim cjepivom kojim će se cijepiti kronični bolesnici do 60 godina te naglasio kako su sve platforme cjepiva sigurne.

Glavni epidemiolog Dobrica Rončević osvrnuo se na stanje u domovima za starije osobe koji su bili prioritet prilikom cijepljenja. „U svega još dva doma za starije imamo slučajeve zaraze koronavirusom, što znači da je stanje u domovima u stagnaciji, kao i u općoj populaciji. U PGŽ je trenutno 39 pozitivnih korisnika i 15 djelatnika, s tim da se korisnici i djelatnici u domovima duže računaju pozitivnima nego u općoj populaciji, zbog toga što starija dob i osjetljivost takvog kontakta unutar domova podrazumijeva veći rizik i oni se ozdravljuju tek nakon 20 dana od početka bolesti“, rekao je Rončević istaknuvši kako je cijepljenje provedeno u gotovo svim domovima, a sljedeći tjedan će se dovršiti cijepljenje onih koji su zbog epidemije svojevremeno stavljeni na čekanje.

Što se tiče stanja u školstvu istaknuo je kako je ono stabilno. Trenutno je u PGŽ 19 pozitivnih učenika u osnovnim školama, 8 u srednjim te 1 student. Također je 1 nastavnik pozitivan, dok je 121 učenik iz osnovne škole (4 razreda) i 7 iz srednje škole u samoizolaciji. Rončević je napomenuo kako će se sljedeći tjedan održati niz konzultacija između epidemioloških službi, školske medicine, ravnatelja i nastavnika, na kojima će se napraviti rekapitulacija i osvježiti mjere koje je potrebno provoditi iz preventivnih razloga kako bi se dodatno poboljšala sigurnost u školama.

Naglasio je i kako su po pitanju dovršetka prve faze cijepljenja PGŽ i Grad Zagreb u zaostatku zbog nedostatka cjepiva, jer imamo puno više zdravstvenih djelatnika nego druge županije, a dobili smo cjepiva proporcionalno po broju stanovnika te je puno zdravstvenog kadra ostalo za cijepit.

Dotaknuo se i organizacije cijepljenja sljedeći tjedan koje će se provoditi preko timova obiteljske medicine: “Provodit će se po punktovima u cijeloj županiji, na mjestima gdje se nalaze ambulante obiteljskih liječnika na cijelom našem području. U organizaciji Doma zdravlja svi liječnici dati će po 6 pacijenata po svojoj prioritetnoj listi za cijepljenje, a cijepljenje će provoditi djelatnici primarne zdravstvene zaštite i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo. To će nam omogućiti da višedozna cjepiva budu u potpunosti iskorištena i to planski, da se točno zna koji pacijenti će dobiti sve te doze koje su predviđene, što ne bismo mogli osigurati da se cijepljenje provodi u svakoj pojedinačnoj ambulanti“, zaključio je Rončević.

MarketingMariner keramika

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič je rekao kako su punktovi za cijepljenje što se tiče Rijeke i riječkog prstena Makro centar Zamet (B. Vidasa 16) i Makro centar Vežica (M. Kontuša 18) plus punktovi u ispostavama Doma zdravlja  u Gorskom kotaru i na otocima, Crikvenici i Opatiji. „Od strane Doma zdravlja 166 ordinacija obiteljske medicine dobilo je sve potrebne informacije, a cijepljenje će se provoditi srijedom, četvrtkom i petkom“ rekao je Mozetič te naglasio kako su u Domu zdravlja logistički pripremljeni za situacije kada dođu i veće količine cjepiva.

Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Mladen Šćulac izvijestio je kako trenutno u Sisačko-moslavačkoj županiji nema pripadnika operativnih snaga iz naše županije, ali se priprema dio snaga Crvenog križa PGŽ koji će biti na raspolaganju što se tiče kuhanja.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top