MarketingMNK Gorovo
Kultura

U Opatiji otvoren 17. Liburnia Film Festival

ljetna pozornica
foto: smiljan prpić

Do 30. kolovoza biti će prikazan 31 dokumentarni film

Projekcijom filma “Da je meni ono što mi nije” redateljice Višnje Skorin na Ljetnoj pozornici u Opatiji sinoć je počeo 17. festival hrvatskog dokumentarnog filma, Liburnia Film Festival. Na programu do 30. kolovoza je 31 dokumentarni film, među kojima je njih 19 u konkurenciji za nagrade.

Festival je proglasio otvorenim zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić koji je pri tom naglasio da je Liburnia Film Festival postao razlog dolaska posjetitelja u Opatiju u drugoj polovici kolovoza te izrazio zadovoljstvo što se takva vrijedna kulturna manifestacija udomaćila u Opatiji. Organizatorima LFF-a zahvalio je na entuzijazmu i pozitivnoj energiji što su je kroz godine ugradili u LFF.69347426_2955454271192765_5423294413415645184_n

Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježeno je temom, posvetom hrvatskoj brodogradnji, potaknutom recentnim zbivanjima u brodogradilištima „3. maj“ i „Uljanik“, što prati festivalski vizual te nekoliko filmova u off programu.

U konkurenciji za sedam nagrada (nagrada za najbolji film, nagrada publike, nagrada za najbolji regionalni film, najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka) nalaze se četiri filma koja će imati svjetske premijere (Pluf! Elvisa Lenića, Baka Borne Zidarića, Nihilist Renate Lučić i Hipokritovi sinovi Antona Mezulića) te niz filmova autora i autorica koji su dosad već stekli publiku ili osvojili nagrade, bilo da je riječ o nadolazećim ili već renomiranim autorima poput Tomislava Žaje (Susjedi), Andreja Korovljeva (Tusta), Gorana Devića (Na vodi) ili Zvonimira Rumboldta (Ulazak vlaka u stanicu, Izlazak radnika iz tvornice).

O najboljima će odlučivati peteročlani žiri koji ove godine odlukom organizatora festivala u potpunosti čine žene, a čime se želi skrenuti pozornost na zastupljenost žena u filmskoj industriji. U žiriju su češka filmska producentica, redateljica i programerka Veronika Janatkova, zatim njena sunarodnjakinja Diana Tabakov, voditeljica filmskog programa i akvizicija pri međunarodnoj VOD platformi Doc Alliance Films koja okuplja ključne europske festivale dokumentarnog filma, potom slovenska redateljica i selektorica festivala Kino Otok – Isola Cinema Varja Močnik, hrvatska filmska video i audio umjetnica te montažerka Hrvoslava Brkušić te Nadija Mustapić, hrvatska autorica koja djeluje kroz formu video instalacija, filma/videa ali i ostalih medija.

MarketingMNK Gorovo

Osim na glavnoj festivalskoj pozornici, maloj Ljetnoj, LFF od utorka od 18:30 program prikazuje i u Vili Antonio (V. Nazora 2) gdje će publika pogledati Poštovana predsjednice! Daniela Pavlića čija će to biti svjetska premijera, Prijateljstvo s Trokutom poznate fotografkinje Vladimire Spindler, također svjetska premijera, ili 12 petominutnih vinjeta o malim hrvatskim mjestima i njihovim jezicima, Kartoline grupe autora (Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Darovan Tušek, Katerina Duda, Ivana Pipal i Ante Zlatko Stolica).

U Vili Antonio prikazuje se i program posvećen brodogradnji: Godine hrđe Andreja Korovljeva, Samoupravni film Igora Bezinovića i Volim li svoj posao Nadije Mustapić, stariji radovi koji su svaki iz svog ugla zahvatili svakidašnjicu hrvatske brodogradnje na ovim prostorima. U ovom dijelu programa bit će prikazan i igrano-dokumentarni debitantski film filmskog kritičara i ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara, Automati želja Alda Paquole iz 1979. godine.69467555_2955453567859502_4473589745980538880_n

Izvor: Grad Opatija

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top