MarketingMuzej turizma
Vijesti

U Klani kreće projekt prenamjene vojarne u Dom za starije osobe

Škola Klana

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Kastva Matej Mostarac te načelnik i načelnice općina Jelenje, Viškovo, Klana i Čavle Robert Marčelja, Sanja Udović, Željka Šarčević Grgić i Ivana Cvitan Polić potpisali su Sporazum o sudjelovanju u projektu uspostave Doma za starije osobe „Prsten“. Projekt će se nastojati realizirati prvenstveno sredstvima EU, prijavom na odgovarajuće natječaje ili iz srodnih izvora financiranja. Budući Dom, koji će omogućiti dodatne smještajne kapacitete za starije osobe, nalazio bi se na lokaciji bivše vojarne u Klani. Prema riječima župana Zlatka Komadine od strane PGŽ spremno je prihvaćena ova vrijedna inicijativa čelnika iz Riječkog prstena da se napušteni prostori bivše vojarne prenamjene u dom za starije. „Idejni projekt već je izrađen, a projektnu dokumentaciju PGŽ će financirati s 50 posto iznosa, ostalo recipročno gradovi i općine. Budući je riječ o investiciji procijenjene vrijednosti od oko 100 milijuna kuna namjera je ovaj projekt u novoj financijskoj perspektivi EU kandidirati na europska sredstva. Objekt bi bio kapaciteta 200 korisnika, a organizacijski bi postao ispostava našeg Doma Kantrida“, rekao je župan.

Načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić zahvalila se županu i kolegama na podršci ovoj inicijativi te rekla kako bi ovaj projekt mogao biti model prenamjena bivših vojarni u ovakve objekte i u drugim sredinama. Kako je prezentirajući idejno rješenje istaknula pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, dokazana je izvrsnost Primorsko-goranske županije u implementaciji visokih standarda upravljanja u području socijalne skrbi. Poslovanje Doma za starije osobe Prsten bazirati će se na modelu kućanskih zajednica i Eqalin europskom standardu kvalitete. Modelom kućanske zajednice kao suvremenim konceptom rada u domovima za starije osobe stvara se okruženje slično obitelji. U manjoj grupi – zajednici radnici vrlo dobro mogu upoznati korisnike, njihove navike i potrebe, razviti bliske odnose i suradnju sa rodbinom. Korisnici sudjeluju u kreiranju aktivnosti i aktivno se uključuju prema svojim sposobnostima i sklonostima. Kućanska zajednica ima u okviru institucije, isto kao i običan stan, zajedničke prostore: kuhinju i dnevni boravak, te svaki korisnik ima svoj osobni prostor – sobu, gdje je zaštićena njegova intima. Takav koncept rada potvrđuje usmjerenje Županije da u središte interesa stavi potrebe krajnjeg korisnika. U ime Vijeća seniora PGŽ ovu inicijativu pozdravio je predsjednik Ivan Kruljac.

Primorsko-goranska županija osnivač je 4 doma za starije osobe  – Kantrida Rijeka, Volosko Opatija, Mali Kartec Krk i Marko A. Stuparić Veli Lošinj. Ukupno je u njima smješteno oko 800 korisnika, a u izvaninstitucijsku skrb je uključeno još oko 1100 korisnika.

MarketingMariner keramika

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top