MarketingMuzej turizma
Vijesti

U KBC-u Rijeka prvi puta koarktacija aorte kod djece izliječena postavljanjem stenta

Riječka bolnica 024infektolog

Zahvat koji se izvodio samo u KBC-u Zagreb, od sada je moguće obaviti i u riječkoj bolnici


Zahvaljujući novom načinu liječenja djeca neće trebati na klasičnu kardiokiruršku operaciju u kojoj se otvaraju grudni koš i srce, a oporavak će im biti daleko brži i lakši. Očekivani završetak liječenja bit će oko 18 godine života nakon završetka rasta i razvoja, kada će se zahvat ponoviti, proširiti postojeći stent i time postići trajno izlječenje. U Republici Hrvatskoj je do sada na zagrebačkom Rebru izvedeno desetak takvih zahvata.

Prvi takav zahvat izvan Zagreba, postavljanje stenta na mjestu suženja aorte, kod dvoje djece u dobi od 11 i 12 godina, izveli su 8. ožujka 2021. pedijatrijski interventni kardiolozi prim. Neven Čače i dr. Aleksandar Ovuka iz Dječje bolnice Kantrida. Operacija je obavljena u prostorima sušačke angiosale uz pomoć tima suradnika; anesteziologinje dr. Dunje Rački Simić medicinskih sestara, instrumentara, inženjera radiologije, te uz potporu konzultanta dr. Roberta Sabiniewicza s Klinike za dječju kardiologiju i urođene srčane greške Sveučilišne bolnice Gdanjsk u Poljskoj.

 

Ova se nova metoda liječenja izvodi u općoj anesteziji, a do mjesta koarktacije aorte dolazi se femoralnim pristupom kroz arteriju u području prepone. Potom se učini snimanje krvne žile s kontrastnim sredstvom te se do mjesta suženja uvede balon-kateter na kojem se nalazi nerašireni stent (metalna mrežica). Napuhavanjem balona stent se širi, utiskuje se u stjenke krvne žile i tako održava arteriju prohodnom, pojašnjava prim. Neven Čače, intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju i voditelj tima koji je izveo zahvat.

MarketingMuzej turizma

Koarktacija aorte je prirođena srčana greška suženja lumena aorte ispod izlazišta lijeve arterije subklavije, koja rezultira opstrukcijom protoka krvi i tlačnim opterećenjem lijeve klijetke srca.

Procjenjuje se da se na tisuću novorođene djece rodi između osmero i desetero djece sa prirođenim srčanim greškama, a od toga je jedna srčana greška koarktacija aorte koja se dvaput češće javlja u dječaka. Terapijske opcije liječenja suženja aorte kod djece do sada su uglavnom uključivale kirurško zbrinjavanje ili metodu balonske dilatacije kao često privremeno rješenje.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top