U ikarsku vruju ove su subote u 11 sati po šesti puta potopljene butelje vrhunskih vina gdje će sazrijevati godinu dana na dubini od 20 metara. Prošle godine u more je položeno cca 3.000 butelja vina vinarija Rossi, Ferenac, Fuhtar, Prelac, Kabola, Acinger, Herman, Smilović, Sosich i Iločki podrumi. Grupa entuzijasta udruge Ikarski barkajoli iz dubina ikarske uvale, na svjetlo dana izvukli su vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja. Ovogodišnjem vađenju i potapljanju vina prisustvovali su i poznati hrvatski vinari Rossi, Prelac, Kabola, Acinger, Herman, Sosich, Fuhtar, Matić i Iločki podrumi.
Razgovarali smo s Karmelom Tancabel, članicom uprave Iločkih podruma d.d. zaduženom za marketing.
Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje „rade“, postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja, a zbog boćate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni „podrum“ za sazrijevanje vina.
S obzirom na epidemiološku situaciju ove je godine izostao gastro i zabavni dio manifestacije namijenjen javnosti.
Redakcija portala Rivijera News. Regionalni news portal za društvena zbivanja.
Svakodnevno objavljujemo vedre priče s područja Opatijske rivijere.