MarketingMariner keramika
Vijesti

Promocija knjige “Štorije z Kastavfščini i okole” Dragice Stanić

KASTAV

Kastav ima znakovitu kulturnu prošlost, materijalnu i nematerijalnu

Dičimo se i prenosimo sve što o tome znamo i što nam je dostupno, zapisano. No zapisanog je mnogo više, manje dostupnog i na različitim mjestima.

Udruga “Čakavski senjali” uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Kastav i pisanu potporu TD EPK Rijeka 2020 izdala je knjigu “Štorije z Kastavfščini i okole” Dragice Stanić.

U knjizi su, na 240 stranica, pohranjene narodne predaje iz Kastavštine i okolice na kastavsko liburnijskoj čakavštini koje su slušali i zapisali mnogi čuvari narodne usmene baštine: od Petra Zoranića, J.W. Valvasora, Rudolfa Strohala, Maje Bošković- Stulli, Ivo Grohovca, Joze Vrkića do Ive Jardasa, Vladimira Nazora, Branka Fučića i mnogih drugih novijeg vremena. Zapisana su njihova djela, godinama sakupljana, izvorna i antologijska, koja su objavljena sve do polovice prošlog stoljeća, posvuda, a sada na jednom mjestu.

I tako čitajući zapisane  narodne zgode-anegdote, pričice, crtice, pripovijetke, bajke, vjerovanja i druge zmamorije, užanci, legende, dogodovštine- tačići sakidajnega živjenja,  one znane i manje znane, one koje su se prenašale iz koljena na koljeno, ali i iz drugih krajeva, naići ćemo na smešice koje nisu zapisane da se nekome smijemo, ali nam izazivaju podsmjeh i razmišljanje što se zpravo dogodilo, kako su to ljudi živjeli u prošla vremena i zbog čega su se tako ponašali.

Tek tada kada vidimo to bogatstvo naroda, način življenja, s čuđenjem, divljenjem, smijehom ponosit ćemo se ostavštinom. Postoji nada da će se ta duhovna baština naših predaka prenašati dalje, kao što su to i oni činili, na mlađe naraštaje, u obiteljskom domu, u školama, da će biti od koristi turističkim vodičima, znanstvenicima-dijalektolozima i ostalima, etnografima, dramskim pedagozima i drugima.

Autor: Dragica Stanić

Nakladnik: Udruga Čakavski senjali, Kastav

Urednik: Goran Moravček

MarketingMariner keramika

Ilustracije: Karin Bogdanić

Suradnica: Cvjetana Miletić

Recenzentica: dr.sc. Cecilija Jurčić Katunar

Lektorica: doc.dr.sc. Ivana Eterović

Likovno-grafičko oblikovanje: Studio Fluminensiana

 

Promocija knjige održat će se u četvrtak, 4. veljače, s početkom u 11 sati u Gradskoj vijećnici Grada Kastva.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top