MarketingMariner keramika
Kultura

U Centru Gervais: dokumentarni film “Galeb”

Galeb-Plakat_crop
foto: festival opatija

Dokumentarni film o brodu Galeb, Titovoj plovećoj rezidenciji kojom se otisnuo u službena putovanja, prikazuje se u Centru Gervais u subotu 14.11.2020. s početkom u 20 sati.

Režija: Ivan Živković Žika / Scenarij: Ivan Živković Žika, Denis Kuljiš / Producent: Lutvo Meki / Montaža: Marko Šuvak Martinović / Oblikovanje zvuka: Tomislav Rupić / Producenti: Ivan Živković Žika, Juroslav Buljubašić / Produkcija: Behemoth / Koprodukcija: Al Jazeera Balkans / Trajanje:56 minuta

Film Galeb donosi priču o brodu s kojim je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa. Dokumentarni film Galeb ne valorizira, čak i ne informira potpuno o intrigantnoj povijesti, nego daje atmosferu tog vremena, politike, putovanja i egzotičnih zemalja koristeći se bogatom arhivskom građom iz tog doba.

Ivan Živković Žika hrvatski je novinar i televizijski redatelj, producent i scenarist dokumentarnih filmova rođen u Šibeniku 1982. godine. Njegov redateljski prvijenac bio je film Ćiro, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću iz 2006. godine, a režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije Varoški amarcord.

MarketingMariner keramika

Ulaz na projekciju je slobodan.

Izvor: Festival Opatija

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top