MarketingMNK Gorovo
Politika

Treba li Opatija ulicu ili trg nazvati po Franji Tuđmanu?

Franjo Tuđman
Foto: ilustracija

Glavna opatijska ulica nosi ime po velikom maršalu Narodnooslobodilačke vojske Josipu Brozu Titu

Iako se već godinama u javnosti vode polemike o tome trebaju li ulice i trgovi nositi ime bivšeg jugoslavenskog komunističkog čelnika, opatijska je javnost gotovo jednoglasna. Ime ulice ne treba mijenjati.  No, treba li neku od ulica nazvati po jednom drugom velikanu hrvatske povijesti?

Na današnji dan 14.05.1922.g. rođen je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Po zanimanju je bio povjesničar i profesionalni vojnik.

Pozitivne strane njegova političkoga djelovanja bilo je između ostalog sudjelovanje u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, osamostaljivanje Hrvatske od Jugoslavije, pobjeda u Domovinskom ratu, međunarodno priznanje Hrvatske te ulazak Hrvatske u Ujedinjene narode i Vijeće Europe.

Negativne strane njegove vladavine bile su provođenje pretvorbe i privatizacije poduzeća, pakt Boban-Karadžić kojega je on inicirao a išao je na štetu povijesno dobrih odnosa Muslimana i Hrvata u BiH te Zagrebačka kriza koja je nastala tako što je Tuđman odbio prihvatiti pobjedu opozicije predvođene HSLS-om na prijevremenim lokalnim izborima za Gradsku skupštinu grada Zagreba.

Marketing

Neupitno je da je Franjo Tuđman kao antifašistički borac, pobjednik u Domovinskom ratu i prvi hrvatski predsjednik imao zasluge kako za Hrvatsku, tako i za grad Opatiju. No, odluku o tome da li zaslužuje trg ili ulicu u Opatiji treba prepustiti Gradskom vijeću.

Autor: Jadranko Paškvan – Stjepanović

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top