Politika

Tramontana: SDP-ovci se bave obračunima s neistomišljenicima umjesto razvojem Opatije

gradsko vijeće opatija sjednica

Predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika u opatijskom gradskom vijeću Domagoj Tramontana na svojoj se Facebook stranici osvrnuo na jučerašnju konferenciju za medije opatijskog SDP-a. Tekst naslova “Od predizbornih obećanja u 2022. nećemo dobiti ništa” prenosimo u cijelosti

Pročitavši jučer tekst konferencije za medije opatijskog SDP-a učinilo mi se kao da čitam školsku zadaću koju bi moja srednjoškolska profesorica ocijenila s ocjenom dovoljan. I to samo zato što sadrži ponešto stilskih figura poput hiperbola i paradoksa koji joj daju “umjetničku težninu”.

No, nama ne treba uljepšana i nakićena prezentacija proračuna već bi bilo dovoljno istaknuti nekoliko krucijalnih ulaganja. A nema ih.

Osim ako ne računamo ulaganje u Autotrolej (od čega naši građani nemaju ništa te će i dalje biti lutrija izaći živ iz “trizduje” ako se uopće i uspijete ukrcati u istu) i financiranje izgradnje Doma zdravlja što je zadatak županije, no očito nema dovoljno političke snage i utjecaja na razini lokalnog SDP-a. Tako da smo sada taoci županijskog SDP-a gdje se odluke evidentno donose.

S obzirom na senzacionalne najave iz kampanje moram priznati da sam očekivao bar nekoliko zasađenih stabala.

Uz sve moje poetsko nadahnuće ne bih mogao proračun opisati drugačije nego – održavanje hladnog pogona, nedostatak vizije i zadržavanje financiranja svih oblika i mjera pomoći našim građanima što je ostavština bivše vlasti.

Volio bih da naša Fer vojska bar upola brine za (ne)kvalitetu svog proračuna koliko se brinu za glasanje nas nezavisnih vijećnika.

217594181_108374464858607_8378957859204480344_n

Nismo bili za ovakav proračun. I nikada nećemo biti. Opatija može i mora bolje.

I da, smijemo glasati onako kako nam savjest, zdrav razum i interesi naših građana nalažu, a ne onako kakvu naredbu dobijemo.

Znamo da su naši vladajući pod stegom stranke navikli da se sve bespogovorno prihvaća i ne propitkuje previše pa ih uhvati nervoza i čudom se čude kada netko nije pod nečijom čizmom i ponosan je što u gradskom vijeću zastupa interese svojih sumještana umjesto interesa nadređenih i raznih interesnih skupina.

Građani Opatije moraju znati da u 2022. neće biti niti novih stanova, niti bazena, niti nogometnog igrališta, niti Doma zdravlja, niti novog vatrogasnog doma niti novog trga na Slatini. Neće niti svi stanovnici Grada Opatije dobiti kanalizaciju. Da, u 21.stoljeću nemaju svi stanovnici Grada Opatije kanalizaciju.

Samo se najavljuje rasprodaja imovine i brojna kreditna zaduženja.

Doduše, povećali su vladajući neke stavke, npr. predvidjeli su povećanje izdataka za službena putovanja za 30%.

I takav proračun da podržimo i da nas prozivaju za to? Neće ići. Mislim da je na Fer vojsci da objašnjava i pravda se zašto ništa nisu ni počeli raditi niti planiraju raditi u 2022. pa valjda zato uporno pokušavaju staviti fokus na nas nezavisne vijećnike. No, građani ipak znaju prozrijeti isprazno politikanstvo.

Ja bih prvi kao stanovnik Opatije volio da dobijemo novi Dom zdravlja, bazen, igralište, nove stanove, ceste, kanalizaciju, vatrogasni dom, da imamo redovne autobusne linije, prekrasan trg, zelene površine… I uvijek bih podržao takav proračun koji obuhvaća bar dio ovoga. Jasno je da usvojeni proračun ne sadržava ništa od navedenog. Stoga nisam glasao za njega.

Čitav diskurs vladajućih sastoji se od obračuna s bivšom vlasti i neistomišljenicima koji su se drznuli misliti drugačije od njih. Kada bi njihova retorika bila progresivna, razvojna, dvosmjerna i pozitivna, možda bi naša Opatija od brojnih “inicijalnih razgovora o mogućnostima realizacije idejnog rješenja” i “prijava na prijavnicu aplikacije za EU projekte u fazi razvojne ideje” dobila nešto konkretno.

Kampanja je gotova i imate još tri godine za napraviti nešto. Bilo bi dosta ovakvih infantilnih istupa nedoraslih političara.

 

55555

Zadnje novosti

To Top