MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Opatija

Tom Jones 11. srpnja na Ljetnoj pozornici

jones-1

Nakon što se Opatija u ljeto 2018. godine koncertima The Dire Straits Experiencea i Zucchera vratila na popis velikih koncertnih gradova, prošlog ljeta Opatijci i njihovi brojni gosti mogli su uživati opet u svjetski poznatim imenima. Diana Krall i Eros Ramazzotti oduševili su prepunu Ljetnu pozornicu, a još atraktivnija koncertna sezona očekuje se ovog ljeta.

Već je ranije najavljeno da će koncerte na Ljetnoj pozornici održati regionalne glazbene zvijezde kao što su Zdravko Čolić i Željko Joksimović, no sad je otkriveno i tko je glavna zvijezda ljeta. Radi se o legendarnom Tomu Jonesu koji će nastupiti na Ljetnoj pozornici 11. srpnja!

Jones je pjevač moćnog glasa, čija karijera i svjetska slava traju neprekinuto više od pola stoljeća, tijekom kojih je prodao preko sto milijuna ploča i ostalih nosača zvuka, navodi Wikipedia u uvodu popularnog Jonesa te detaljno opisuju njegovu karijeru:

Prvi pravi veliki hit (1965.) koji ga je proslavio bio je “It’s Not Unusual“, koji odmah zauzima prvo mjesto na britanskoj top listi, i ulazi među prvih deset na američkoj. Iste godine slijedi hit “Thunderball“, naslovna pjesma iz istoimenog filma o Jamesu Bondu (kod nas preveden kao “Operacija Grom“). Definitivno – zvijezda je rođena.

Američki pjevač Jerry Lee Lewis još je ranije bio snimio country verziju jedne, ne baš previše poznate balade s kojom nije polučio nikakav uspjeh. Osim njega tu je pjesmu snimilo još nekoliko i poznatih i nepoznatih pjevača, sve bez nekog posebnog odjeka. Međutim, prilikom svoga boravka u New Yorku, sam Tom Jones čuo je pjesmu u izvođenju Jerry Lee Lewisa i u dogovoru s Millsom zaključio je da je to prava pjesma za njega, pa 1966 godine on snima svoju verziju te balade, svoju najpoznatiju pjesmu, i postiže ogroman, nevjerojatan uspjeh. Riječ je, naravno, o pjesmi Green Green Grass of Home američkog skladatelja Claude Putmana, pjesmi koja je proslavila Toma Jonesa, ali i pjesmi koju je proslavio Tom Jones. Uspjeh je bio toliki da je iznenadio čak i samog pjevača i njegova managera. Pjesmu su nakon toga u svoj repertoar uvrstile gotovo sve najveće svjetske pjevačke zvijezde: Elvis Presley, Kenny Rogers, Dolly Parton, Johnny Cash, Nana Mouskouri, te mnogi drugi pjevači i slavni orkestri, ali nesumnjivo je da je “Green Green Grass of Home“ baš u izvođenju Toma Jonesa ušla u antologiju svjetske tzv. lake glazbe.

Osim toga, baš zbog toga što je Tom Jones Velšanin, “Green Green Grass of Home“ postala je i neslužbena himna rodnog mu Walesa, iako je to izvorno američka country balada.

Nakon toga uspjeh Toma Jonesa i njegov put prema samom vrhu svjetske pop scene je nezadrživ. Redaju se hit za hitom, a, 1968 godine, pjesmom Delilah potpuno je sam zasjeo na mjesto namijenjeno svjetskoj pjevačkoj ličnosti broj 1. S tom je pjesmom (skladatelji Reed i Mason) ponovo postigao neviđeni uspjeh, njegova interpretacija te pjesme ni s čim nije usporediva, pa ne čudi da je ovaj put ostale najveće pjevačke zvijezde nisu uvrštavale u svoj repertoar, jer je bilo jasno da bi bilo koja izvedba tog mega-hita bila blijeda kopija izvedbe Toma Jonesa. “Delilah“ je, te, inače burne 1968. godine, bila najveći i daleko najizvođeniji svjetski hit, toliko se izvodila, i na radio postajama i u svakoj drugoj prilici, pa čak i toliko da je npr. u Danskoj, zbog neprekidnog izvođenja, na kraju te godine proglašena – najdosadnijom pjesmom.

Idućih godina Tom Jones i dalje izbacuje hitove, u međuvremenu nastupa i u meki svjetske zabave – u Las Vegasu, a pri nastupu u New Yorku događa se, kasnije na njegovim nastupima često viđena, kolektivna histerija ženskog dijela publike. Pošto je on već odavno ustoličen kao neupitni sex simbol, masovna histerija žena na njegovim koncertima uobičajena je pojava. Poslije svakog njegovog nastupa, na pozornici ostaje masu dobačenog cvijeća, raznih poruka i ključeva hotelskih soba, te osobito ženskih komada donjeg rublja. On je u to vrijeme i najskuplja pjevačka zvijezda, pa je tako šokantno zazvučao podatak (iz tog vremena) da su Talijani plaćali Toma Jonesa 300.000 (tristo tisuća) lira po minuti pjevanja. To je u ono vrijeme bilo nezamislivo, a on sam je jednom izjavio da u jedan sat zarađuje više nego njegov otac u 30 godina!

MarketingMNK Gorovo

Tom Jones uskoro počinje održavati sve više koncerata a snimati manje novih hitova. Sve više nastupa u Las Vegasu, gdje se sprijateljuje s Elvisom Presleyem, i njihovo prijateljstvo traje do Presleyeve smrti, 1977 godine. Ima i svoj TV show, i u SAD, i u Velikoj Britaniji. Popularnost mu je ogromna, na vrhuncu je slave, što potvrđuje novim hitom iz 1971 godine, “She’s a Lady“, hitom koji je posebno za njega skladao jedan drugi velikan pop glazbe, Paul Anka.

Na samom početku 70-ih godina uvjerljivo je najveća svjetska pjevačka zvijezda. Javljaju se mnogi pjevači koji ga pokušavaju imitirati, a toliko je puno u medijima, da je neminovno morao i dosaditi publici. Uz to, polako se i mijenja globalni glazbeni ukus, pa kasnije, tijekom 70-ih godina, karijera Toma Jonesa polako stagnira, a pojavljuju se i nove zvijezde na svjetskoj pop sceni, prvenstveno švedska grupa ABBA, tu su već duže u vrhu i Elton John, David Bowie, te tako tijekom 80-ih godina on, gotovo pa da pada u zaborav, iako i dalje neumorno nastupa na koncertima, “caruje“ u Las Vegasu, ali se stječe dojam da je njegovo vrijeme prošlo. K tome, 1986 godine umire čovjek koji ga je stvorio, Gordon Mills, a novi mu manager postaje sin Mark.

Njegova karijera tako, uvjetno rečeno, tavori, ali onda, 1988 ponovo dospijeva na top liste obradom Princeove pjesme „Kiss“, te uskoro počinje opet snimati hitove, te nastupa s novim megazvijezdama, kao npr. s Robbie Williamsom.

Definitivni come back Toma Jonesa na svjetske top liste dogodio se 1999 godine albumom “Reload”, te hitom “Sexbomb”, tako da, ovaj put s drukčijim glazbenim izrazom, neumorni velikan svjetske pop glazbe kao da poručuje da nipošto nije za mirovinu. I dalje snima hitove, prilagođene današnjem glazbenom trendu, hitove koji zasigurno neće postati evergreeni kao oni iz 60-ih godina, ali koji ga, eto, i dan-danas približavaju mlađim obožavateljima. Nije stoga nimalo čudno da se na njegovim koncertima među mnogobrojnom publikom nalaze pripadnici triju generacija obožavatelja.

To se najbolje vidjelo kad je 2001 godine održao čuveni koncert kod dvorca u Cardiffu, “Tom Jones – Live at Cardiff Castle”, kao zahvalu svom rodnom kraju. Ovacije publike ovom slavnom pjevaču su bile zadivljujuće. Tom je izveo probrani repertoar od 27 najvećih hitova svoje karijere, dokazavši da još ima svoje mjesto pri vrhu svjetske popularne glazbe. Tim više što i dalje, unatoč godinama, ima onaj moćni, neponovljivi glas.

Via Fiuman.hr

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top