MarketingJosip Ostrogovic
Vremeplov

Tko je bio Julius Glax?

Julius Glax
dr. Julius Glax prilikom posjeta Cara Franje Josipa I. Opatiji

Prije nekoliko dana, potpuno nezamijećeno, bila je godišnjica smrti jednog od velikana Opatijske rivijere. Na spomen dr. Juliusa Glaxa mnogi stanovnici našeg kraja sliježu ramenima. Njegov se život i rad ne mogu sažeti u jednoj jedinoj rečenici, ali kada bi to morali učiniti rekli bi: “Bez Juliusa Glaxa ne bi postojala današnja Opatija”. Za sve one koji ne znaju, odgovor na pitanje iz naslova ovog teksta nalazi se u nekoliko rečenica koje slijede.

Dr. Julius Glax ugledni je austrijski liječnik i balneolog rodio se u Beču 1846. godine. Medicinu je studirao u Beču, Innsbrucku i Grazu, nakon diplome počinje njegov aktivni rad na području medicine, najprije radi u Grazu a nakon toga odlazi u Rogašku Slatinu. U međuvremenu postaje docentom, a 1881. godine promoviran je u zvanje sveučilišnog profesora.

Glax

U Opatiju dolazi kao 37-ogodišnjak 1883. godine ponesen oduševljenjem svojeg prijatelja Schülera. Odmah po dolasku uviđa odlične opatijske predispozicije za razvoj lječilišnog turizma. Partnera i istomišljenika nalazi u Theodoru Billrothu s kojim 1887. izrađuje plan razvoja lječilišnog turizma. Od 1887. na dalje Glax postaje glavni liječnik u Opatiji te aktivno sudjeluje u razvitku grada koji je postaje njegov drugi dom.

Navedenim aktivnostima je dr. Glax značajno pridonio da se Opatija prometne u glavno lječilište cijele Austro Ugarske Monarhije bilo je to u zlatno doba Opatije. Također Glax je u našem gradu organizirao IV. kongres balneologa i IV. međunarodni kongres za thalassotherapiju čime je u Opatiju privukao veliki broj svjetskih stručnjaka. Zahvaljujući njihovim dolascima, Opatija polako prerasta u mondeno lječilište te neizostavna destinacija za ljetovanja europske elite.

Marketing

Julius Glax iskazao se i kao autor stručnih radova na polju medicine, napisao je nekoliko priručnika iz balneologije i fizikalne terapije te objavio mnoštvo radova u raznim stručnim časopisima. Izvrsno je surađivao i s prvom narodnom vlasti i gradonačelnikom Andrijom Stangerom. Kao svestrani intelektualac skrbi i o infrastrukturi, svjestan da bez nje Opatija nema što tražiti u sofisticiranom lječilišnom turizmu. Zahvaljujući njemu, Opatija dobiva suvremeni vodovod, kanalizaciju, groblje i stanicu prve pomoći.

Kao poseban kuriozitet valja spomenuti da je Glax objavio sam ili u suautorstvu nekoliko lječilišnih vodiča za goste. Dr, Julius Glax umire u Opatiji 09.08. 1922. Zajedno sa svojom suprugom Herminom počiva na opatijskom groblju. Treba istaknuti da osim nedavne izložbe u Hrvatskom muzeju turizma i nekoliko bista po Opatiji, svih ovih godina nije učinjeno ništa značajnije kako bi se brendirao njegov lik i djelo. Nadamo se da će skorašnja stota godišnjica od smrti jednog od najvažnijih ljudi za razvoj Opatije biti dostojno obilježena. 

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top