MarketingMariner keramika
Kultura

“Tesla”, film koji na intrigantan način razmatra biografiju velikog znanstvenika

Tesla

Naš novi suradnik Filip Pejatović pisati će osvrte na recentna filmska i televizijska ostvarenja. Prvi osvrt koji donosi odnosi se na film “Tesla” koji je nedavno pogledao u Gervaisu

Imajući u vidu nedavna događanja u našoj županiji i neodgodivo pooštravanje epidemioloških mjera, odlučio sam se učiniti ono što malo kome danas pada na pamet, otputiti se u kino. To je bilo evidentno  ulaskom u kino i jednim osvrtanjem u kojem sam primijetio svega par osoba koje su sjedile oko mene. Na repertoaru je bio Tesla, novi film redatelja Michaela Almereyde s Ethanom Hawkeom u naslovnoj ulozi.  Kada sam se već odlučio na odlazak u kino htio sam pogledati nešto drugačije u odnosu na ponuđeni repertoar akcijskih filmova, drugačije sam i dobio. Film je povijesne tematike, bavi se Teslom i njegovim odnosom s Thomasom Edisonom, njihovim rivalstvom i zastupanjima različitih tehnologija baziranim na istosmjernoj odnosno izmjeničnoj struji.

Iako povijesne tematike, film se u konačnici ne trudi biti sto posto faktografski  točan već upozorava na nedostatke i greške u prezentiranim povijesnim podacima. Gledatelju se na ponekad podrugljiv način prikazuje kako je zbog tih nedostataka moguće naratoru izmisliti scene koje se nisu dogodile (poput one gdje se Edison i Tesla međusobno prljaju sa sladoledom). Film na trenutke ima problema s dinamikom, vrlo se lako uspavati zbog nedostatka zainteresiranosti Tesle kao lika za svijet oko sebe. Na trenutke se pojavljuje Teslin možebitni ljubavni interes Anna, kći J.P.Morgana, velikog bankara, koja kroz modernu analizu “googlanja” pojmova Tesle i Edisona pokušava još više približiti povijesne netočnosti i izostavljene podatke o njima.

Film radi podosta grešaka i jako je teško ostati zainteresiran za njegovu fabulu no upravo zbog toga što te greške radi  poznati američki glumac Hawk, lakše ih je oprostiti i probati se zabaviti onime što je film zapravo nastojao prikazati. Kada se na kraju filma pojavi sam Tesla tj. Ethan Hawk koji u  karaoke stilu pjeva “Everybody wants to rule the world” engleske grupe Tears for Fears, ne možete a da ne pomislite: “hah, kako čudno!“. Film je u svojoj ukupnosti doista neobičan te mu upravo ta povijesna fabula ispresijecana s izmišljenim događajima i „što ako?“ trenucima, daje dozu neozbiljnosti a ponekad i poruge, međutim, zbog svih tih razloga je dovoljno zanimljiv, te nas potiče da se zapitamo koliko  znamo o jednom od najpoznatijih hrvatskih izumitelja uopće.

Autor teksta: Filip Pejatović

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top