MarketingMNK Gorovo
Na kafe

Tamara i njezin blog su totalno drukčiji od drugih

ČGS

Blogovi kao moderni mediji u posljednje vrijeme preplavili su društvene mreže. Brojni influenceri, opinionmakeri, trendsetteri i ostale posvuduše pretencioznih engleskih naziva iskaču iz svakog kutka Internet prostranstva nudeći usluge i proizvode koji baš nama trebaju. U moru istih, pronađe se tek rijetko koji različiti od drugih čije objave rado pratimo. Jedna od tih, različitih, izvornih i zanimljivih blogerica je naša sugovornica Tamara Štiglić Vodopić koja svojim zanimljivim objavama osvježava blogersku scenu.

Tamara ponosno ističe da je Vološćanka, ali da posljednjih pet godina živi u Rijeci. Po zanimanju je magistra edukacije engleskog i njemačkog jezika i književnosti, ali kroz smijeh kaže da se to zanimanje nekada navodilo jednostavno kao «nastavnica». Predaje njemački jezik na tečajevima za odrasle, a odnedavno prevodi knjige s engleskog jezika. U neformalnom razgovoru otkriva da su joj uskoro 32 godine, ali da to ne navodimo. Međutim, vječno mlada i nasmijana Tamara pršti vedrinom i entuzijazmom kao da je tek navršila 18. Stoga, neka ovo navođenje njezinih godina shvati kao kompliment.

Svoj blog na facebooku vodi već šest mjeseci, a ako još niste stigli, ovom prilikom vas pozivamo da njezinu stranicu Čitam Gledam Slušam označite jednim lajkom i uživate u Tamarinim savjetima za čitanje dobre knjige, uživanje u kvalitetnom filmu ili slušanje opuštajuće glazbe.

Kako si došla na ideju da započneš s pisanjem bloga?

Oduvijek su mi ogromne strasti film, glazba i knjige i uvijek sam se pitala što ću sa svim svojim iskustvom. Prošlog ljeta sam na privatnom facebook profilu počela pisati kratke osvrte na pročitane knjige i dobila pozitivne komentare, ali nisam htjela gnjaviti svoje prijatelje koje to ne zanima pa sam pokrenula osobnu facebook stranicu koja se potom pretvorila u blog. Nije moglo biti samo o knjigama, jer su filmovi i glazba dio mog života oduvijek.

Što te inspirira za pisanje?

Za pisanje me inspiriraju baš ove teme o kojima moj blog i govori. Često se osvrćem na odgledane filmove, radim puno glazbenih lista određene tematike, rado se prisjetim omiljenih serija, a recenzije pišem kad me ulovi inspiracija nakon što sam pročitala dobru knjigu.

Koliko ti vremena ostaje za svoje omiljene aktivnosti opisane u blogu Čitam, gledam slušam?

Vremena nemam previše jer radim od kuće, a imam i jednog živahnog dvoipolgodišnjaka koji je sa mnom cijeli dan, tako da se knjizi i filmu najčešće okrećem navečer ili rano ujutro. Glazba je uvijek u pozadini, ili u automobilu.

Kada bi morala birati, što najradije činiš: čitaš, gledaš ili slušaš?

Teško mi je odabrati ono što mi je najdraže, ali mislim da ipak nekako najviše gledam. Kao što sam i spomenula, glazba je uvijek tu i bez nje ne mogu, a knjigama se ipak moram dublje posvetiti, iako jako uživam i u njima, naravno.

Može li youtube zamijeniti tradicionalne medije za slušanje glazbe? Kako ti slušaš glazbu?

Osobno puno više volim tradicionalan način slušanja glazbe i imam jako puno starih ploča i CD-a. Mislim da youtube nije uopće loša stvar. Tu se može poslušati koji dobar novi band, a da se ne mora prvo kupiti album i sve otkrivati na taj način. Kad se oduševim nečim novim, onda kupujem.

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Ove godine nekoliko dobrih filmova konkurira za Oscara? Koji je tvoj favorit u kategoriji za najbolji film? Koji su te glumci najviše dojmili?

Moram priznati da još uvijek nisam odgledana većinu nominiranih filmova, iako su naslovi i više nego privlačni. Oduševio me Bradley Cooperu filmu Zvijezda je rođena iako mislim da neće osvojiti Oscara za najbolju ulogu. Pokazao se kao jedan jako svestrani glumac, glazbenik i redatelj.

 

Kada govorimo o knjigama, posuđuješ li knjige u gradskoj knjižnici ili ih kupuješ?

Knjige sam oduvijek više posuđivala, a to i danas radim, iako se naravno nađe više njih koje moram imati u privatnoj biblioteci.

Kako motivirati mlade da više čitaju?

Mislim da mladi ljudi na našem području dosta čitaju. Motivirati ih se može zanimljivijim lektirama, a možda im i nabrojati filmove koji su snimljeni prema uspješnim romanima te im tako dati ideju da nakon dragog filma pročitaju i tu knjigu i shvate da je knjiga većinom bolja u tom slučaju.

Jesu li društvene mreže dovoljno dobra platforma da se mladima približe ove, pomalo zaboravljene aktivnosti?

Mislim da su društvene platforme dobar način za približavanje svega ovoga mladima jer su mladi svejedno stalno na društvenim mrežama. Zašto ne ponuditi što više takvog sadržaja? Možda im nešto zapne za oko.

Može jedna preporuka za čitatelje RivijeraNewsa? Po jedan film, album i knjiga…

Preporuka u vidu jednog filma, albuma i knjige je za mene nemoguća misija.  Mora toga biti malo više. Moj je omiljeni film Ponoć u Parizu i uvijek ga preporučujem. Tu su još i Amelie, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Deset razloga zašto te mrzim… Knjige mi je teško izdvajati, ali ipak su mi najdraži romantični klasici poput Malih žena i Ponosa i predrasuda. A od glazbe svakako preporučujem svoj najdraži bend Muse i posebno njihove ranije albume, poput Origin of Symmetry; Jeffa Buckleya i njegov Grace za opuštanje i nostalgiju. Tu su i divni Portishead i Hooverphonic za jedan malo drugačiji doživljaj glazbe i na kraju, ne može bez mojih najdražih “klasičara” Beatlesa, Led Zeppelina i Doorsa…

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top