Marketing
Vijesti

Svoj jubilarni rođendan proslavila je najtrofejnija svjetska kuglašica

biserkaperman2
Foto: www.lokalpatrioti-rijeka.com

Naš primorsko-goranski kraj, dao je poznate znanstvenike poput Andrije Mohorovičića, političare poput Andrije Stangera i Ante Mandića, ali i poznate sportaše poput Biserke Perman.

Dana 16.05.1955. u gradu Rijeci rođena je najtrofejnija jugoslavenska, hrvatska i svjetska kuglašica Biserka Biba Perman. Po zanimanju brodostrojarska tehničarka, još u srednjoj školi počela se baviti kuglanjem. Nakon što je upisala Tehnički fakultet u Rijeci paralelno se i profesionalno bavila kuglanjem. Sveukupno je 38 put osvojila prvenstvo Hrvatske, a 17 puta prvenstvo Jugoslavije u kuglanju u sve tri kategorije: ekipno, pojedinačno i u paru. Nastupila je na 19 svjetskih prvenstava te osvojila 23 odličja (7 zlatnih, 6 srebrenih i 10 brončanih). Godine 1982 proglašena je najboljom sportašicom SFRJ, a 1982, 1985 i 1992.g. najboljom sportašicom Hrvatske. Republičku nagradu za fizičku kulturu dobila je 1987.g.

Iako je od svoje osamnaeste godine bila član SKH, u aktivnu politiku uključila se tek nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj. Godine 1993. izabrana je na listi SDP-a u Županijsku skupštinu PGŽ-a te je odradila četiri mandata u svojstvu županijske vijećnice. Na parlamentarnim izborima 2003. izabrana je u Hrvatski sabor na listi SDP-IDS-LS. Bila je član Odbora za sport i Mandatno imunitetnoga povjerenstva Hrvatskoga sabora. Nakon umirovljenja 2008., iz politike prešla je u sektor civilnoga društva te je od 2009-2019. bila predsjednica Društva Josip Broz Tito Rijeka. Nakon 10 godina što je vodila tu udrugu građana izabrana je za njezinu potpredsjednicu i povukla se iz javnoga života.

Danas svoje umirovljeničke dane provodi u svome rodom gradu Rijeci i Kastvu jer je impresionirana njegova kulturna i povijesna baština.

Marketing

Autor: Jadranko Paškvan – Stjepanović

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top