MarketingMariner keramika
Vijesti

Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Vaš lockdown će proći – kad će naš?

New Project (10)

2. travnja se već 9. godinu za redom u diljem cijelog svijeta obilježava kao Dan svjesnosti o autizmu. Glavna skupština UN-a je započela s obilježavanjem ovog datuma 2013. godine s ciljem skretanja pozornosti na sve veći broj djece koji nosi ovu dijagnozu diljem svijeta, ali i izražavanja zabrinutosti zbog brojnih izazova i nedostatka sustavne podrške djeci s poremećajem iz spektra autizma, kao i njihovim roditeljima. Povodom tog dana, u vremena koja nisu bila obilježena pandemijom, na gradskim trgovima diljem svijeta puštali bi se plavi baloni, postavljali bi se štandovi, održavala bi se predavanja, javni nastupi, radionice i sl., sve s ciljem osvještavanja javnosti o specifičnostima poremećaja iz spektra autizma.

Danas je obilježavanje ovog dana, kao i gotovo sve ostale sfere našeg života, preselilo u online okruženje. Brojni aktivisti, roditelji djece s poremećajem iz spektra autizma, stručnjaci pa čak i neke osobe iz javnog života snimaju video-materijale, izrađuju grafike i govore o autizmu i tako podižu svjesnost o ovom poremećaju. Iako od svjesnosti sve kreće, ono čemu bi se uistinu trebalo na današnji dan težiti nije samo svjesnost da poremećaj postoji, već prihvaćanje istog i uključivanje osoba s poremećajem iz spektra autizma kao ravnopravnih članova društva.

AUTIZAM = TRAJNI LOCKDOWN?

Savez udruga za autizam Hrvatske ovogodišnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava pod motom „Vaš lockdown će proći, a kad će naš?“. Lockdown, socijalna distanca, samoizolacija, druženje samo sa članovima svog kućanstva, novi su pojmovi koje smo naučili tijekom ove pandemije. Osobe s poremećajem iz spektra autizma bile su s ovim pojmovima upoznate i puno prije korona krize. Za brojne obitelji osoba s poremećajem iz spektra autizma svakodnevica sliči na „lockdown“ jer one već duže vrijeme žive na način sličan uputama epidemiologa. Izbjegavaju velika okupljanja jer djeca s autizmom ne vole gužve, održavaju socijanu distancu jer su djeca s autizmom preosjetljiva na dodir, ne idu u kafiće jer se djeca s autizmom užasavaju buke… Svakodnevno se izlažu osudama okoline zbog toga jer mnogi sadržaji i usluge nisu prilagođeni njihovim potrebama. Univerzalna ljudska prava, uključujući prava osoba s invaliditetom, ne smiju biti ugrožena ni u vrijeme pandemije. Osobe s autizmom imaju pravo na samoopredjeljenje, neovisnost i autonomiju, kao i pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje i zaposlenje jednako kao i ostali. Vrijede li ta prava samo na papiru? Službeni lockdown je samo privremen i nadamo se da će uskoro proći, no vrijedi li isto i za osobe s autizmom?

167056897_3859370744179049_3423685903895676480_n

SKRB O OSOBAMA S POREMEĆAJEM IZ SPEKTRA AUTIZMA U HRVATSKOJ

Iako napredak na području brige o osobama s poremećajem iz spektra autizma postoji te su danas brojna djeca s ovom dijagnozom uključena u vrtiće i škole uz mogućnosti pomoći asistenta, on je i dalje nedovoljan. Roditelji djece s autizmom diljem Hrvatske i dalje su primorani oslanjati na privatne kabinete u kojima mogu dobiti kvalitetnu stručnu podršku ili se na razne udruge koje pružaju skrb osobama s poremećajem iz spektra autizma. Jedna od takvih udruga nalazi se na području grada Rijeke, a to je Udruga „Belinda Dobrec“. Ova udruga već dulji niz godina djeluje i uspješno skrbi o 44 obitelji djece s teškoćama u razvoju, među kojima je i velik broj djece s poremećajem iz spektra autizma. Udruga je osnovana 2017. godine sa vizijom sličnom ovogodišnjem motu Dana svjesnosti o autizmu, a to je upravo društvo jednakih mogućnosti u kojima se štite prava djece i mladih s teškoćama u razvoju.

16665137_1815022835418323_4454564410985743971_o

MarketingMariner keramika

Kako navode, rad udruge se bazira primjeni odgovarajućih terapijskih metoda kojima se kroz spontanu igru nastoji potaknuti razvoj svakog djeteta i poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Posebno ističu važnost obitelji jer je obitelj ona od koje sve počinje i unutar koje dijete ima najveće mogućnosti ostvariti svoj maksimalni potencijal. Emocionalni odnos roditelja i djeteta je baza razvoja svih drugih budućih djetetovih odnosa – s vršnjacima, braćom i sestrama, odgojitejima, učiteljima i svima ostalima.

Svi mi možemo na neki način poboljšati život djeci s poremećajem iz spektra autizma – prihvaćanjem, poštovanjem, uključivanjem ili jednostavno osmijehom umjesto osuđivanja jer ljepota leži upravo u različitostima.

Autorica teksta: Lea Dobrec

Slika: Facebook stranica Saveza udruga za autizam Hrvatske

 

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top