MarketingMariner keramika
Vijesti

Svjetski dan prijevremeno rođene djece u KBC-u obilježen druženjem palčića i roditelja te najavom otvaranja nove ambulante

Dan palčića u KBC-u Rijeka

Obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece 17. studenoga

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece 17. studenoga, na Odjelu intenzivnog liječenja novorođenčadi Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka 17. studenoga ugostili smo naše male-velike ljude, (bivše) prematuruse i njihove roditelje, kao i roditelje prijevremeno rođene djece koja se trenutno nalaze u našoj Klinici. Tim povodom predstojnica Klinike za pedijatriju prof. dr. Iva Bilić Čače najavila je da je Klinika za pedijatriju u postupku osnivanja Ambulante za praćenje prijevremeno rođene novorođenčadi koja će omogućiti dugoročan kontinuitet skrbi svakom prijevremeno rođenom novorođenčetu.

„Zajednički cilj pedijatara neonatologa i roditelja je pomoći nezrelom novorođenčetu prevladati izazove prijevremenog dolaska na svijet i osigurati maksimalnu kvalitetu života“ – poručila je predstojnica Klinike.

MarketingMALONOGOMETNA IGRAONICA

Druženju malih i velikih palčića, njihovih roditelja i pedijatara pridružio se i ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić koji je naglasio da će otvaranje nove Ambulante za praćenje prijevremeno rođene novorođenčadi biti još jedan iskorak ove ustanove u cilju podizanja standarda medicinske skrbi. Ravnatelj Ružić je pritom podsjetio da je Klinika za pedijatriju u prethodnom razdoblju već napravila značajne iskorake koji olakšavaju liječenja najmlađih pacijenata poput pravodobnog otvaranja multidisciplinarne ambulante za praćenje simptoma postcovida. „Nastavit ćemo izlaziti ususret roditeljima i djeci obogaćivanjem medicinskih usluga i nakon željno očekivanog preseljenja u prostore Nove bolnice za ženu i dijete na Sušaku“ – poručio je ravnatelj KBC-a Rijeka.

Smrtnost prijevremeno rođene novorođenčadi u svijetu je još uvijek visoka. Prema literaturi, stopa preživljavanja prijevremeno rođenog novorođenčeta u dobi od 24 tjedna je između 60 i 70 posto, rođenog u 28. tjednu trudnoće je između 80 i 90 posto, dok prijevremeno rođeno novorođenče rođeno u 32. tjednu trudnoće ima šanse za preživljavanje od 95 posto. Stopa preživljavanja prijevremeno rođene novorođenčadi u KBC-u Rijeka je visoka, s ukupnim ranim neonatalnim mortalitetom za 2021. godinu od 0,8 promila.

55555
Marketing

Zadnje novosti

To Top