MarketingModerato
Vremeplov

Svjetski dan borbe protiv malarije

b6895fe04ad57238f0630614754711d4_view_article_new
foto: rtl.hr

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije svake godine, 25. travnja, obilježava Svjetski dan borbe protiv malarije, zarazne bolesti koja je Hrvatskoj nekada predstavljala  ozbiljan javnozdravstveni problem. Uzročnik malarije je parazit Plasmodium, a na čovjeka se prenosi ubodom ženke zaraženog komarca iz roda Anopheles, koji obitava i na području Republike Hrvatske. Parazit se razmnožava u jetri i crvenim krvnim stanicama zaražene osobe, a ako se pravovremenom ne liječi može uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt.

Malarija je u Hrvatskoj iskorijenjena još davne 1964. godine te danas najveći broj slučajeva oboljelih od ove zarazne bolesti čine tzv. importirani slučajevi, najčešće pomorci koji putuju u tzv. malarična područja, najčešće tropske i suptropske zemlje. Neovisno o eradikaciji malarije u Hrvatskoj, sporadična pojava autohtone malarije u susjednim zemljama u kojima je malarija također iskorijenjena te činjenica da komarac-prenositelj obitava na području Republike Hrvatske, upozorava na oprez i moguću pojavu malarije u našoj zemlji. Stoga je vrlo važno djelovati preventivno, odnosno pravovremeno otkrivati infekcije, liječiti oboljele, educirati stanovništvo i prevenirati bolest kako osobnom zaštitom tako i dezinsekcijom.

Prema procjenama SZO-a, borba protiv malarije je pred velikim izazovom jer mnoge zemlje bilježe rast incidencije malarije, što zbog velike fluktuacije ljudi predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem na globalnoj razini.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije preporučuje svima koji će boraviti u malaričnim područjima zbog posla ili turizma, da se konzultiraju s epidemiologom o preventivnim mjerama očuvanja zdravlja na putovanjima te o tome kako provoditi opće mjere zaštite (prikladna zaštitna odjeća, primjena sredstava za odbijanje komaraca, zaštitnih mreža za prozore i vrata, zaštitnih mreža za spavanje) i kemoprofilaksu (preventivno uzimanje antimalaričnih lijekova).

MarketingModerato

 

55555
MarketingZlatko Komadina

Zadnje novosti

To Top