MarketingMariner keramika
Vijesti

Svečana akademija u povodu 3. maja – Dana oslobođenja Rijeke

Svecana-akademija-povodom-Dana-oslobodenja-Rijeke-od-fasizma-5-2048×1365

Povodom 77. godišnjice oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu, u Guvernerovoj palači održana je svečana akademija povodom obilježavanja 3. svibnja, Dana oslobođenja Rijeke od fašizma.

U ime Grada Opatije akademiji je nazočila zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Uzvanicima su se tom prigodom obratili gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Dragutin Rađenović.

3. svibnja 1945. godine, iz Rijeke se pod snažnim napadima partizanskih jedinica narodnooslobodilačke vojske povukla njemačka okupatorska vojska. U završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije, Četvrta jugoslavenska armija je, prodirući iz Dalmacije i južne Like, u ožujku i travnju 1945. godine razbila njemački 15. brdski korpus, oslobodila čitavu Liku s primorjem, dio Gorskog kotara i otoke Pag i Rab.

MarketingMariner keramika

U rano jutro 20. travnja započinju borbe za Sušak. Nakon cjelodnevnih borbi osloboditelji ne uspijevaju ostvariti u potpunosti cilj zbog jake topničke vatre njemačkog topništva sa Sv. Ane i Sv. Katarine. I tada se dešava odlučujući preokret. Pod okriljem mraka i vremenskih neprilika, manje grupice boraca napadaju topničke bitnice na Sv. Ani, što kod ostalih njemačkih posada izaziva paniku. Nakon žestokih uličnih borbi oko 14 sati izbijaju na Rječinu gdje su Nijemci za sobom porušili sve mostove. Povlačeći se iz Rijeke, okupator je razarao zgrade u Rijeci, a potpuno su uništili obalu i riječku luku. Rijeka je pretrpjela ogromne ljudske i materijalne gubitke, a velik dio grada bio je sravnjen sa zemljom.

Izvor: Grad Opatija

55555
MarketingNovax

Zadnje novosti

To Top